O opavském kulturním socialismu

Jak se zdá, kulturní socialismus v Opavě opravdu bují. I nová kulturní komise jde ve stopách bývalých „staročechů“ (jak se říkalo členům komise staňurovské) a populisticky se přiklání ke schvalování projektů, které jsou určeny pro občanskou většinu, tj. zejména na organizování kulturních akcí.

Jakoby nestačilo, že Město dotuje několika milióny dva mega kulturní festivaly, Opavské kulturní léto a činnost OKO, jež svým zaměřením navíc nezdravě konkuruje soukromým podnikatelům v oblasti kultury. Tato tendence je zjevná z výsledků grantového řízení v roce 2011: zatímco soustavná kulturní činnost (tj. zájmová činnost v oblasti umění, tedy těch, kteří kulturu sami tvoří) je dotována 195 000 korunami a ediční činnost (podpora autorů a soukromých vydavatelů) 135 000 korunami, podpora kulturních akcí ve městě je dotována rovnými 740 000 korunami.

Zajímavý je fakt, že např. jediné velmi progresivní opavské nakladatelství PERPLEX dotaci na svou soustavnou činnost, tj. vydávání knih, nedostalo, ovšem na zorganizování literárních večerů Nadějné vyhlídky (tedy akce, z níž samotný autor ani nakladatel vcelku nic nemá, snad pouze reklamu, ale přijdou se – možná – podívat lidi) ano. A peníze na knihu, ze které budeš číst, si, básníku, sežeň sám….

Co je ovšem radostné, můžete si dle schválených grantů během roku zajít například na 18. ročník Opavského country širáku, Podzimní country širák, Koncerty folkových, bluegrassových a jiných skupin a také II. Kateřinský country folk festival. Jéééé, to bude zábavy, skoro jako v tej Americe, a to vše s městským přispěním 80 000 Kč. Před volbami se ozývaly zejména z řad KOK (Klub opavské kultury) hlasy, že by nebylo špatné, kdyby kulturní komise byla nezávislá, nadstranická, složená z řad odborníků, orientujících se v kulturní problematice  či kulturním managementu.

Napadá mě, že možná tehdy by vám, pane Thone, prošla žádost o  dotaci na vydání unikátní  faksimile Vaňhalových varhanních fug, tedy kulturní počin minimálně nadregionálního významu. Ale v Opavě dnes? Komu byste tím prospěl??

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Gabriela Onderková | pondělí 27.6.2011 17:57 | karma článku: 10,18 | přečteno: 1345x