Zločin a trest?...to ani náhodou

Počet politických vězňů, kteří prošli komunistickými lágry a trestnicemi, činí 200 tisíc. 248 bylo popraveno.

Odsouzených, kteří byli ubiti dozorci, zemřeli na vyčerpání v pracovních táborech, nebo byli zastřeleni na útěku, jsou stovky. Kruté výslechy, zinscenované procesy, týrání a ponižování se dá srovnat jen s praktikami gestapáků, nacistických soudců, prokurátorů a velitelů koncentračních táborů.

Zatím co byli nacističtí potrestáni, komunističtí odcházejí od soudů zbaveni všech obvinění, posíleni v přesvědčení, že všechno co dělali, bylo správné. Ten, kdo přežil "nápravnou výchovu" socialistického vězeňství padesátých let a měl větší štěstí než jeho přátelé, odsouzení nespravedlivě na smrt, zažívá opětovné ponížení a především obrovské zklamání. Pak může přijít rozhodnutí vzít spravedlnost do vlastních rukou.

"Čekali jsme, kolik mu napařej a von, dědek, vodjede vod soudu v tramvaji. Lidem je to ukradený."

Film Staříci, režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka, vypráví o válečném veteránu a politickém vězni Vlastimilu Reinerovi, který přilétá jako emigrant z amerického Oregonu, aby učinil spravedlivosti zadost. Má osmdesát a je připoután na invalidní vozík, ale představa, že ten, kdo nasadil mnoha jeho přátelům a spolubojovníkům oprátku na krk zůstane nepotrestán, jej nutí uskutečnit svoji poslední bojovou misi, zabít prokurátora.

Role Reinera byla svěřena Jiřímu Schmitzerovi, jeho přítele z protikomunistického odboje si zahrál Ladislav Mrkvička. Oba své role zvládli excelentně. Vážné téma nepostrádá humor a ironii, ale především je obdivuhodně autentické ve ztvárnění pocitů i potřeb "starých mužů". Ať už po zdravotní nebo citové stránce.

Volná inspirace příběhem  jednaosmdesátiletého emigranta a politického vězně  Pravomila Raichla, který chtěl s pomocí svého kamaráda z kriminálu demonstrativně zastřelit Karla Vaše, zločinného komunistického prokurátora z 50. let, je zřejmá. K činu ale nedošlo. Večer před dnem komunistického puče a současně i stanoveným datem k vykonání pomsty, válečný hrdina Raichl zemřel.

"Staříci" nám připomínají, že jsme se nedokázali spravedlivě vyrovnat s minulostí. Bohužel. Snad se nám to jednou nevrátí i s úroky.

 

 

 

 

Autor: Petr Omelka | úterý 25.2.2020 9:37 | karma článku: 0 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03