"Zase se nějací zmetkové napakovali!"

Zahřměl hlas malebnou krajinou pod Mikulovem a bylo vidět, že pán v šortkách to musel zakřičet, jinak by mu nebylo dobře.

Ale začnu hezky od začátku. Byl jeden rybník, v tom rybníku ostrov, na tom ostrově lovecký zámeček Portz Insel, obklopený cizokrajnými dřevinami a keři., ; aby se mohlo na ten ostrov pohodlně dostat, byl k němu vybudován most ; Všechno bylo tak obdivuhodné, že i císař Leopold I. se svojí manželkou Markétou Španělskou neodolali a nechali se provést po hladině rybníka v gondolách, přivezených speciálně z Benátek. Později jej navštívil i anglický král Eduard VIII."

Tak šla staletí a malý skvost pod Pálavou byl dále využíván k občasným  divadelním představením a koncertům.  Ale jen do doby, než se Klement Gottwald vrátil z Hradu a soudruzi usoudili, že je potřeba obehnat tuto zemi ostnatým drátem. Tím se dostal Portz do hraničního pásma a začal neodvratně směřovat k záhubě. Ze zámečku bylo odvezeno, co se dalo, hospodářská stavení zbourána a barokní most se zanesl bahnem a zarostl nálety. Takový byl úděl většiny historických staveb v pohraničí, pokud zrovna neměly to "štěstí" a nebyly využity, jako roty pohraničníků.

Pak přišel rok 1989 a pro Portz Insel to bylo za pět minut dvanáct. Ruina zámečku dostala nového majitele, který jej opravil, a začalo se také uvažovat s rekonstrukcí barokního mostu. Po dvaceti letech od zrušení strážních věží a elektrických plotů, se dočkal i on a dnes je dalším místem, kam je dobré si z Lednicko-valtického areálu zajet.

A já  jsem věděl, že ho musím co nejdříve vidět, protože vždycky, když se něco takového podaří, udělá mi to radost. A přitom by jeden řekl, banalita, nějaký obyčejný most. A také to řekl. Zájezd důchodců dorazil právě v okamžiku, když jsem pořídil pár fotek. Tehdy se z davu ozvalo:"Kolik to stálo? Zase se nějací zmetkové  napakovali. Kdyby to zasypali, tak udělali líp."

V ten okamžik jsem chtěl tomu člověku říct, že kdyby zásluhou soudruhů nebyl v takovém stavu, nemuselo se nic opravovat. Ale spolkl jsem to. Proč reagovat na nějakého zapšklého  hlupáka. Stejně by to nemělo žádný smysl.

Zámeček v době rekonstrukce

 

Dnešní stav
Mapa původního rybníka

 Zámeček u Katzelsdorfu takové štěstí neměl

Ruiny zámečku Katzelsdorf- ten takové štěstí neměl
Původní podoba

 

Autor: Petr Omelka | středa 5.8.2020 8:42 | karma článku: 35,57 | přečteno: 2046x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03