Za nás se princové spolu nelíbali

Každá generace vidí ty svoje pohádky, jako nejlepší a bude to tak vidět i generace další. Tak to prostě je.

Kdysi mne fascinovalo, že v nově natočeném filmu o Robinu Hoodovi, se objevil i černoch, tedy afroameričan. Tvůrci si tak udělali  jakousi pomyslnou čárku v boji proti hollywoodskému znevýhodňování herců jiné pleti. Podle mne to ale byla dost velká pitomost, protože tradice je tradice a nic se nemá přehánět. Je ale také známo, že určité věci si doba žádá a dle některých přímo vyžaduje.

 Je prý na čase zbourat některá klišé, zbavit se předsudků a odstranit genderové stereotypy. A tak se dovídám, že pojem tradiční rodina je přežitek, že rozdělení lidí na dvě pohlaví je přežitek, že žena je neustále ponižována muži, že homosexuálové jsou znevýhodněni oproti heterosexuálům a celkově je všechno genderově nevyvážené.

Když Mattel letos přišel s novou kolekcí Creatable World, tak jsem si řekl, že se fakt něco děje. Tahle kolekce je totiž speciálně genderově neutrální a nastane doba, kdy budou rodiče říkat, že když byli oni malí, měla ještě Barbie prsa a Ken svaly.

Dnes si mnozí stěžují na kvalitu pohádek a připomínají klasiku. Ale i na ně, budou možná jednou vzpomínat s nadšením a u televize si postesknou: " To za našich časů. To byly pohádky.  Trpaslíci byli trpaslíci, a ne muži středního vzrůstu, draci žrali  jenom princezny a  žádný princ neprobouzel jiného ze spánku francouzákem."  

 

 

Autor: Petr Omelka | středa 25.12.2019 16:01 | karma článku: 46,83 | přečteno: 15341x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03