Z ELP zbylo jenom P

Byli první, kdo chytili Janáčka nebo Bacha za ruku  a přivedli je na rockerský mejdan. Letos prošel další člen téhle party nebeskou bránou a spolu Keithem Emersonem se i Greg Lake možná setká s těmi klasiky osobně.

Tuhle skupinu jsem poprvé slyšel, když si jejich desku přivezl kamarád z brněnské burzy.  Jmenovala se ELP,  Emerson, Lake & Palmer a byl to pro nás  takový malý blesk z čistého nebe. Poslouchali jsme tehdy zhusta Led Zeppelin, Hendrixe nebo Cream a tohle byla úplně jiná káva. Spojení rocku s klasikou nebylo moc obvyklé a pánové to dělali fakt dobře. Každý chtěl mít  jejich nahrávku doma.

ELO

 

Trio  Keith Emerson (klávesy), Greg Lake (kytara, baskytara, zpěv), Carl Palmer (bicí, perkuse) se dalo dohromady V Londýně v roce 1970 a určitě tehdy  kluci netušili, že se stanou se 40 miliony prodaných desek nejúspěšnější kapelou progresivního rocku. Už na debutovém albu s názvem Emerson, Lake & Palmer se objevily pasáže z Bacha, Janáčka nebo Bartóka a Emersonovy hamondky byly dominantním nástrojem celé skupiny.

Tehdy vzniká nový hudební směr, symfonický rock. Emerson vkládá do svých skladeb pasáže z Prokofjeva  nebo Musorgského. V protipólu pak stojí Lakeova písničkářská tvorba. Všechno dohromady tvoří kompaktní celek. ELP hrají před stotisící nadšených diváků a vydávají stejně tak úspěšné desky.

Jakoby chtěl Emerson odlehčit tu vážnost spojenou s klasiky, zaráží při koncertech mezi klávesy nůž pro udržení tónu a pokračuje v hraní. Nůž v hamondkách je dárek od Lemmyho Kilmistera, zakladatele skupiny Mötorhead, takže docela symbolické.

Po letech společného hraní nastává mezi členy ponorková nemoc a v roce 1980 se rozchází. Pak se jednotlivě i spolu účastní různých hudebních projektů. V letech 1992 a 2010 se znovu jednorázově scházejí  v rámci vystoupení na festivalech.

Definitivní konec skupiny, ale způsobila smrt stěžejního člověka, který vytvořil tvář skupiny ELP.

Keith Emerson zemřel 11. 3. 2016. Jeho způsob hudebního myšlení, tedy spojení rocku a vážné hudby nebo jazzu, ovlivnil i mnohé další hudebníky. U nás to byl jednoznačně Marián Varga.

Ve stejném roce odešel i druhý zakládající člen.

Greg Lake  zemřel 7. 12. 2016.  Skvělý kytarista a skladatel. Jeden ze členů skupiny King Crimson.

Greg Lake nahrál i několik samostatných skladeb.

 

 Fanfára pro obyčejného člověka od Aarona Coplanda

 

Tuto skladbu složil Lake ve svých dvanácti letech.

 

 

Autor: Petr Omelka | pátek 16.12.2016 10:40 | karma článku: 19,04 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03