Vzhůru k lepším zítřkům, buďme korektní na 200%

Pokračovat v důsledném odhalování  nekorektních výrobků je věc více než nutná, protože spojovat člověka s nanukem je prý tragicky ponižující.

Inuité žijící na Aljašce,  jsou dle pánů z  americké společnost Dreyer‘s Grand Ice Cream  zesměšňováni a může za to obal a název oblíbeného nanuku Eskimo. Po více než sto letech, během nichž se tento název používal, se uvažuje o změně a Inuité se mohou radovat, i když si myslím, že právě jim,  je to zcela jedno.

Ale nezůstalo jen u zmrzliny. V hledáčku korektní pozornosti jsou všechny výrobky majícím na svém obalu osobu černé či jiné barvy pleti. Například je to Uncle Ben's a rýže s  podobiznou Afroameričana. Černě úsměvné je, že se tady vlastně jedná o poctu chicagskému kuchaři a číšníku Franku Brownovi.

Švýcarská firma Nestlé zase uvedla, že provede kontrolu veškerého sortimentu, což je asi "dva tisíce značek a až pětadvacet tisíc produktů".  První změna se bude týkat  červených bonbonů  Red Skins (Rudoši), které údajně urážejí Indiány. Jak se s tímhle názorem vypořádá tým amerického fotbalu Red Skins z Washingtonu  je zatím ve hvězdách. Vzhledem k tomu, že my, se svými Indiánky, máme také máslo na hlavě, předpokládám, že nezůstaneme pozadu a zákusek brzy získá nějaké nové a zcela korektní přejmenování. Dalším z výrobků Nestlé určeným k přejmenování je sladkost  Beso de Negra, překládaná jako "polibek od černé ženy". A jistě jich bude více.

Naše firmy nad změnami názvů zatím jen uvažují, ale bylo by dobré také přiložit ruku k dílu a hlavně přijít s něčím novým a podnětným, co nás patřičně zviditelní. 

Jako milovníku zvířat se mi zdá značně nekorektní nazývat pokrmy živočichy, kteří na rozdíl od lidí nemohou protestovat, neřkuli demonstrovat. Jak k tomu přijde nejlepší přítel člověka, aby se jeho jménem prodával jakýsi masný výrobek neznámého původu nacpaný do rohlíku. A co Angličany oblíbená Toad in the Hole (Žába v díře). Není snad toto zesměšňování tak užitečného obojživelníka?  U nás zase staročeský Kočičák.  Kočka, přítulný to domácí mazlíček a lovec hlodavců, je nesmyslně spojována s kysaným zelím a bramborami.

Být korektní k ostatním lidem je jistě zasloužilá věc, ale  zvířata jsou také živí tvorové a určitě si ji zaslouží stejně.

S pozdravem "Světu mír a blbosti nazdar...pardon, zmar".

 

 

( v perexu použita fotografie Lomen Bros, Nome, Eskimácká žena, wikipedie, volná licence)

 

 

 

Autor: Petr Omelka | čtvrtek 25.6.2020 11:05 | karma článku: 36,47 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03