- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Generál samozřejmě jen s nadsázkou vyjádřil to, že pestrost francouzských sýrů je stejná, jako pestrost názorů samotných Francouzů a domluvit se s nimi, bývá velmi problematické. A jistě by tedy neodstoupil, i kdyby Vieux Boulogne znal. Každopádně je tento sýr důkazem, že se nabídka těch francouzský stále rozšiřuje. A nejen to. Francouzům totiž nestačí, že jsou největšími výrobci sýrů na světě, oni musí mít prioritu i v něčem jiném.
Údajně již ze vzdálenosti padesáti metrů ucítíte jeho "vůni", která je směsí odéru hromady hnoje a kravského vemene. Zlí jazykové tvrdí, že těch padesát metrů je maximální bezpečná vzdálenost, kam až normální člověk může zajít. To, co vypouští Vieux Boulogne v bezprostřední blízkosti je těžko slovy popsatelné a některá přirovnání jsou dost nechutná. Není tedy divu, že by jej někteří nechtěli požít ani z donucení.
Lidé ale rádi přehánějí a jen seriózní vědecké bádání může přinést objektivní posouzení. V roce 2004 se rozhodl doktor Stephen White z univerzity Cranfield ve Velké Británii provést test, který dal odpověď na otázku, který sýr na světě je ten nejzápachovatější. Tým 19 čichačů byl doplněn elektronickým nosem, který měřil sílu smradu, jenž jednotlivé sýry vydávaly. Doktor White zkoumal, zda je příčinou silného zápachu druh mléka, nebo délka uležení, nakonec ale zjistil, že nejvíce zapáchají ty sýry, které byly při zrání omývány pivem nebo brandy.
Díky elektronickému nosu, který se v medicíně používá k vyšetření močových cest a příznaků tuberkulózy se navíc zjistilo, že každý sýr i stejného druhu má svůj vlastní "otisk prstu" a dají se tímto způsobem odhalit falzifikáty, kterých je zvláště u drahých sýrů čím dál tím více.
A mezi 13 testovanými sýry na prvním místě jednoznačně stanul Vieux Boulogne
1: Vieux Boulogne
2: Pont l'Eveque
3: Camembert de Normandie
4: Munster
5: Brie de Meaux
6: Roquefort
7: Reblochon
8: Livarot
9: Banon
10: Epoisses de Bourgogne
11: Parmesan
12: Raclette
13: Ossau Iraty
14: Cheddar
Vieux Boulogne se vyrábí v normandském departmentu Pas- de- Calais, který leží u Atlantického oceánu. Spršky slané vody, které přináší vítr, dopadají na louky s pasoucími se kravkami a slaná voda pak dodává mléku a následně i sýru specifickou chuť. Ale hlavní podíl na jedinečnosti Vieux Boulogne má způsob výroby. Konkrétně omývání pivem. Silné aroma způsobují bakterie v pivu a mléčné enzymy na povrchu sýra.
Když jsem byl v Normandii a navštívil Calais, nedalo mi to a po Vieux Boulogne jsem zapátral. Prodával s v krabičce, pravděpodobně dobře zabalený, protože jsem nic necítil. Ale musím se přiznat, že i tak jsem měl díky jeho pověsti obavu. Koupit a cestovat s ním jsem se neodvážil i proto, že takový Epoisses, který se umístil až na desátém místě, je ve Francii oficiálně vyloučený z hromadné dopravy.
Když jsme pak později seděli nad sklenkou vína s docela jinými sýry, přišla řeč i na ten "Starý Boloňský". Tehdy jsem se od jednoho Francouze dozvěděl, že Vieux Boulogne sice páchne, ale je to taková ovečka ve vlčí kůži. Kůrka je pikantní, ale uvnitř je jemný a lahodný.
Jestli tedy někdy na Vieux Boulogne narazíte, mějte více odvahy, než jsem měl já a běžte do toho. Myslím, že vás určitě nezklame.
Další články autora |
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...