Učitele vyhodili z práce za YouTube

Učitel Will Knowland dostal z Eton College vyhazov.  Řediteli školy se nelíbilo to, co uvedl na svém YouTube kanálu o ženách.

Nenajdete v Británii jinou školu, která by se mohla pochlubit tím, že na ní studovalo 20 premiérů a dva královští princové.  Eton College je chlapecká internátní předuniverzitní škola, založená již v roce 1440 králem Jindřichem VI. a není se čemu divit, že velmi dbá na svoji pověst. Ta měla být narušena učitelem Willim Knowlandem, když na školních internetových stránkách a na svém YouTube kanálu zveřejnil přednášku s názvem "Paradox patriarchátu". Tato výuková lekce rozhořčila některé členy učitelského sboru do té míry, že si šli okamžitě stěžovat řediteli školy Hendersonovi.  Ředitel pak nechal lekci odstranit a  Knowlandovi nařídil "sundat" ji i z YouTube. Ten to odmítl a dostal padáka.

O co tedy v tom neblahém videu šlo. Knowland ve 40 kulturních odkazech uvádí, že se ženy liší od mužů nejen biologicky, ale také vlastnostmi a společenskými rolemi. Tvrdí, že muž je  primárně určen k tomu, aby ženu chránil a ulehčoval jí život (uvádí, že 90% světových vynálezů vynalezli muži). Poukazuje na jedinečné zastoupení silných mužských hrdinů v bájích a pověstech. Argumentuje také tím, že antropologové nemají důkaz existence nějakého matriarchátu a celou svoji přednášku zakončuje prohlášením, že "ženy by měly bez mužů hrozný život".

Prostě Shocking and Unacceptable.

Tato maskulinitní lekce učitele Knowlanda tedy nemohla zůstat bez odezvy. Vedle vedení školy se proti ní ostře ohradilo mnoho žen a zastánců genderové rovnosti a feministická hnutí, která jednoznačně souhlasí s jeho propuštěním. Jinak to ale vidí samotní studenti Eton College. 1180 z nich  podepsalo petici, ve které žádají návrat svého učitele angličtiny a objevují se slova jako "institucionální šikana", nebo "potlačení svobody slova". Argumentují také  tím, že členky učitelského sboru, které se za vyloučení Knowlanda tak zasahovaly, měly spíše vstoupit do diskuze a přijít s protiargumenty. Knowland také s obavami říká, že Eton College byla vždy otevřena různým názorům a nyní hrozí, že podlehne současným vzdělávacím trendům. Jestli se Knowland vrátí do školy, se teprve uvidí.

Napadlo mne, jak by se k obdobnému problému postavilo vedení některé naší školy, ale domnívám se, že u nás by se to tak nehrotilo a celá věc by se v klidu přešla. A to ne proto, že bychom byli nějak genderově nekorektní, jenom prostě víme.

...že by měli také muži bez žen hrozný život a ne že muži, ale  jenom ženy rozhodují o tom, jak by měl ideální muž vypadat. 

Tohle stačilo tomu učiteli angličtiny a studentům říci a nebylo třeba nikoho vyhazovat.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | čtvrtek 27.5.2021 11:01 | karma článku: 32,03 | přečteno: 1168x