Tak došlo už i na Simpsonovy

Jak se zdá, boj proti rasismu nezná mezí a seriál Simpsonovi je toho důkazem. Stále je údajně co "zlepšovat".

Smrt George Floyda odpálila nálož boje proti rasismu a dnes již nelze odhadnou, kdy tento boj skončí a jestli má nějaké hranice.

Simpsonovi, jeden z nejoblíbenějších animovaných seriálů všech dob, zasáhl celou naši planetu. Má parodovat americkou kulturu a některé nelichotivé aspekty života Američanů, ale jsou tak obecné, že se mohou vztahovat na jedince jakéhokoliv národa. Parodie samozřejmě přináší kritiku a ta  provází celou  více než dvacetiletou historii seriálu. Byly mu vytýkány především stereotypy, kterými ztvárňuje Asiaty, Mexičany nebo i Francouze. I když nebyl vždy zcela korektní, nikdy za to žádný "lidsko-právní"subjekt  nehnal lidi do ulic. 

Dnes ovšem nastala  zcela jiná situace a kritika přišla z vlastních řad. V pátek sami producenti seriálu  prohlásili, že učiní, cituji, "krok v před" a  nařídili, aby veškeré postavičky barevné pleti byly příště namluveny zase jen lidmi odpovídající barvy. Například u černošského Dr. Hibberta si bílý herec Harry Shearer už neškrtne. A týká se to i dalších protagonistů. 

Nevím, jestli i Česká televize přistoupí  k změně dabérů a bude se pídit po Indech, černoších a Hispáncích. Docela bych tomu i věřil, ale až se dozví Američané, že nám tady Marge Simpsonovou dabuje Lábus, tak to s nimi sekne.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | pondělí 29.6.2020 11:02 | karma článku: 40,09 | přečteno: 4715x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03