První zakázaný film. Co dalšího chcete odstranit?

Po likvidaci kontroverzních soch přicházejí na řadu náhrobky a filmy. A těžko říci, co všechno bude ještě označeno za rasistické. 

V pondělí byly ze hřbitova v Rottingdeanu, hrabství Sussex, odstraněny dva náhrobky, které již několik dní předtím zakrývaly dřevěné fošny. Dle aktivistů z Black Live Matter totiž obsahovaly text ponižující černochy.

Ty náhrobky patřily britskému zpěváku a tanečníkovi  Elliottovi  a jeho partnerce Alici Bamfordové. Oba  v první polovině minulého století vystupovali s nabarvenými tvářemi jako černoši, v  londýnském Sadler's Wells Theatre. Elliott si zahrál i ve filmu a také zpíval v televizních pořadech.

Ale co aktivisty z BLM tak pohoršilo, že si došlápli  na arciděkana farnosti a ten nařídil náhrobky odstranit? Když oba umělci v roce 1962 zemřeli, byl na Elliottův náhrobek umístěn mezi ztvárněnou oponou nápis,  symbolizující poslední vystoupení a jméno s přídomkem, G. H. Elliott čokoládový mýval. A právě ten mýval je důvodem, proč náhrobky zmizely. 

Náhrobek Elliotta

(Když jsem se dočetl o výše zmíněných náhrobcích v jednom renomovaném britském periodiku, bylo tam na fotografii slovo Coon rozmazáno. Tady ta fotka z Wiki je ještě kompletní. Jak dlouho asi?)

V první polovině dvacátého století bylo běžně používáno slovo Coon, tedy mýval, jako označení pro líného a bezstarostného černocha, ale dnes by se dalo chápat, jako označení hanlivé. Jenže. 

G. H. Elliott nikdy černochy nezesměšňoval a to, že je sám na náhrobku označen mývalem,  je toho  naprostým důkazem. Zdá se, že u Black Live Matter platí, že není třeba myslet, ale konat.

Ale hřbitov v Sussexu není jediný, kde došlo k "rasismu".  Je jím i knihovna filmů HBO - Max.  Pánové HBO byli upozorněni, že je zcela nepřijatelné, aby film z roku 1939  „Gone with the Wind“, u nás známý jako Jih proti Severu, s Clarkem Gablem byl dále distribuován a učinili tomu přítrž. Vyjádřili se také, že možná bude vrácen po přiložení komentáře, vysvětlujícího za jakých okolností film vznikl. Otázkou zůstává, jestli byla rasistická i porota, která tomuto filmu udělila 8 Oscarů.

Dá se předpokládat, že časem budou vyhledány další "závadové" filmy, nahrávky a knihy, které skončí někde v trezoru. Doba si to asi žádá.  Ale chce se mi říci spolu s panem Mňačkem a dalšími: "Nič nové pod slnkom."

Jih proti Severu

 

Autor: Petr Omelka | pátek 19.6.2020 9:14 | karma článku: 39,27 | přečteno: 2017x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03