Pane Fialo, voliči nejsou pokusní králíci

Někteří politici se domnívají, že tento stát je jejich laboratoř a systém pokus-omyl považují za zcela normální.

Všichni to chtěli. Nechutné zákulisní tahy kolem poslední parlamentní volby prezidenta republiky přinutily poslance, aby se volilo přímo. Uvítala to i drtivá většina voličů. Konečně mohli o něčem rozhodovat sami. Zvolili si pak Miloše Zemana, a jaká to byla volba, se ukázalo po čase. Její kvalitu komentovat nechci, byla to ale volba demokratická a především poučná.

To, že se mnohým Zemanovy aktivity nezamlouvají, jeho výroky bývají přes čáru a pravidelně se domnívá, že tady máme místo parlamentního systému systém prezidentský, je obecně známo. Polovina voličů by se jistě přála prezidenta zcela jiného. To ale ještě neznamená, že bude lepší se vrátit k původní formě volby.

Předseda ODS Fiala by si to přál. Pokus se nezdařil, chce zase volby po staru. Voliči udělali chybu a není možné, aby se něco takového ještě jednou opakovalo.  Poslanci ví, jak to zařídit.

Na rozdíl od pana Fialy si to nemyslím. Jsem přesvědčen, že příští volbu zvládneme zase sami, teď už moudřejší a zkušenější. Není potřeba nic měnit, chce to jen, aby se našla silná osobnost, která by důstojně reprezentovala tento stát a občany spojovala, ne rozdělovala. Pan Fiala by se měl spíše k dané situaci postavit jako chlap, takovou osobnost pomoci najít a systém pokus-omyl zkoušet někde jinde.

Autor: Petr Omelka | pondělí 15.7.2019 8:41 | karma článku: 36,03 | přečteno: 1253x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03