Konečně u nás přistane černý mimozemšťan

Byla jen otázka času, kdy s tím někdo přijde. Není přece možné, aby k nám na Zemi létali jenom samí běloši.

Doba se mění a někteří dokonce tvrdí, že je to v rámci vyváženosti nezbytné. A nejen to. Nový americký prezident prohlásil, že se „národ musí postavit nadřazenosti bílé rasy,“  což mi trochu vyrazilo dech, protože jsem se až do teď domníval, že jediným státem, kde měla nadřazenost bílá rasa, byla Jihoafrická republika.  Ale na druhou stranu se trochu ulevilo mému svědomí. Výčitky, že jsem u státní zkoušky z marxismu- leninismu a mezinárodního dělnického hnutí lhal o bití černochů v USA, nebyly na místě. 

V Hollywoodu se tedy prosazuje větší obsazování herců černé pleti a plán vyváženosti se tak naplňuje. Ale nejen v té proslulé továrně na sny. Tohoto trendu se chytili i v streamovací platformě CBS  a divák se brzy setká s novým scifi seriálem, kde hlavní roli mimozemšťana ztvárnil britský herec nigerijského původu Chiwetel Ejiofor. Seriál se jmenuje Muž, který spadl na Zemi a je to jakési pokračování stejnojmenného filmu z roku 1976. Nějak zvlášť by mi to nevadilo, protože k mimozemšťanům mám neutrální vztah a jejich barva je mi zcela  lhostejná. Ale v tomto konkrétním případě mi to obsazení Chiwetelem  Ejioforem  poněkud pokazilo náladu.  

Ale nejdříve o čem film je.  Na  Zemi přilétá velmi inteligentní mimozemšťan s cílem ji kolonizovat. Jeho rodná planeta je sužována suchem a nedostatkem vody a Země se jeví jako její ideální zdroj. Mimozemšťan v lidské podobě buduje od nuly svoji firmu, až se stane "člověkem" s miliardovým bohatstvím a možností splnit svoji misi. Nakonec ale misi nedokončí. Země má sice vodu, ale její obyvatelé i své "lidské" vlastnosti, které přivedou návštěvníka z cizích světů, až na samé dno.

Ten film je fascinující, i když ne zrovna stravitelný pro každého. Stal se kultovním, protože se žádnému jinému filmu nepodobá a stále má svoji nadčasovost. Bowie je, jako mimozemšťan děsivě chladný a  možno říci, že i ve své roli nepřekonatelný. Už jen proto, že postava, jak ji Bowie ztvárnil, charakterově i vzhledově přesně odpovídá předloze, podle které byl film natočen, knize Waltera Tevise. 

David Bowie

Mám rád Davida Bowieho, geniálního hudebníka a líbí se mi i ten film z roku 1976. A vůbec by mi nevadilo, kdyby se někdo pokusil tu knihu zfilmovat znovu. Ale tady to vypadá s tím Chiwetelem Ejioforou, jako účelové zařazení herce s černou pletí. Stejně tak, jako by bylo účelové, kdyby Jarmilu Kurandovou v roli Babičky, nahradila nějaká Romka s romskou Barunkou. 

Nemám nic proti tomu, aby se natočil film, kde budou  mimozemšťané černí, stejně, jako bych nebyl proti tomu, aby se natočil seriál o nějaké romské rodině žijící v chaloupce v údolí, ale pokud chce někdo zasahovat do klasiky, tak jenom z uměleckých důvodů a ne proto, aby se cosi vyvážilo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | čtvrtek 11.2.2021 10:23 | karma článku: 35,07 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03