Jen ať se o tom nedozví Greta

Za nás se jmenoval kysličník uhličitý a nevadil nikomu. Dnes je to oxid a měl by vadit všem. Časy se prostě mění.

Naše planeta jde údajně, jak se říká, do kopru. A asi je na tom kus pravdy, protože když se člověk podívá, jak to tady vedeme a  hlavně,  jak se k sobě chováme, je to děs běs. Možná jsme ale jen na konci nějakého toho očistného cyklu, a jak někteří vědci tvrdí, dojde po tisících letech k posunutí zemské osy, moře se zase vylijí z břehů a většina lidstva bude zase, víte kde.

Ale tento katastrofický scénář se nedá dost dobře zaručit, natož pak vypočítat nějaký alespoň přibližný termín, kdy má zkáza přijít. Naopak nebezpečí zániku lidstva vzhledem ke globálnímu oteplování už odborníci spočítali. Tedy pokud s tím něco neuděláme. Máme na to údajně jen 12 let, abychom snížili produkci tzv. skleníkových plynů, které to oteplování způsobují. Nejhorším z nich je oxid uhličitý. Bez barvy a zápachu, taková šedá myš mezi plyny. Díky jedné šestnáctileté švédské holce se ale stal plynovou celebritou. Celebritou je dnes i ona, Greta Thunberg, bojovnice proti CO2.  K její výjimečnosti přispěla i kniha "Scény ze srdce" ve které se Gretina matka Malena zmiňuje o fantastické schopnosti své dcery. Greta Thunberg oxid uhličitý totiž dokáže vidět. 

Možná i tento zázračný dar  přiměl miliony lidí, včetně mnoha politiků, Gretě naslouchat a konat. A já začínám mít trochu obavu. Dá se totiž očekávat, že Evropská unie přijme v tomto směru nějaká další  opatření. A když EU, tak pochopitelně i my. A jelikož se u nás v mnoha případech potvrdilo, že  "poturčenec je horší Turka", je nasnadě obava, kam až zajdeme. Vždyť můj oblíbený burčák se bez toho "prokletého" oxidu nedá vyrobit. Stejně jako okurky "kvašáky".  Je mi jasné, že kdyby k nám Greta v tuto dobu zavítala, radost by z toho určitě neměla. Nad většinou moravských obcí by spatřila oblaka CO2 a vedlo by to možná k vypracování zprávy o škodlivosti výroby vína a následně k jejímu razantnímu omezení.

Přiznávám bez mučení, že budu v tomto případě sobec a cynik, který nemyslí na svoje děti, vnuky i pravnuky. Než bych se zřekl pohárku dobrého vína  a chleba s domácím sádlem a kvašákem, tak to ať je nám raději trochu víc teplo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | pondělí 21.10.2019 10:41 | karma článku: 41,20 | přečteno: 2089x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03