Jak jsme na chmelu kvůli Karlu Krylovi svařovali víno

 Na chmelové brigádě jsme občas mysleli na všechno možné, jenom ne nato, že "chmel je naše zlato..."

 Byla to taková klasická hospoda se svými štamgasty a zaběhnutými rituály. Vetřelci, kteří každoročně narušovali její klidný chod hraním na kytary a řevem, nebyli přijímáni zcela přívětivě. Naopak výčepní přítomnost chmelovým brigádníků vítala a nevadily jí ani občasné hudební produkce. Počet zkonzumovaných piv totiž vždycky rapidně vzrostl a tím i její měsíční prémie.

Hned při první návštěvě této osvěžovny nám byla přidělena zadní místnost spojená s výčepem, abychom co nejméně rušili zpěvem domorodé osazenstvo. Když ale  čtyři večery za sebou bratříček zavíral vrátka a cesta byla neustále prach a štěrk, došla místním trpělivost. Hrubé slovo se však míjelo účinkem a výhružky fyzickým násilím, byly vzhledem k našemu počtu, přijímány s posměchem. Ani poslední trumf, že se nám nebude čepovat, nepadl na úrodnou půdu. Bodrá venkovanka prohlásila, že také musí plnit plán a čepovat nám tudíž nepřestane. Chasníci byli bezradní.

Ne nadlouho. Hned následující večer se objevil místní motorizovaný pochůzkář, obtloustlý muž v koženkové  kombinéze, s přílbou v podpaždí a se zarputilým výrazem na tváři. Přikázal, že pokud okamžitě nepřestaneme, nemáme dostat už ani tatranku. A totéž mělo platit až do konce našeho působení na místních chmelnicích. Hospodská musela ustoupit.

Padlo tedy rozhodnutí, že když ne zpěv, tak nic a hospodu jsme demonstrativně opustili. Jak už to tak ale bývá, ne každý se dokáže smířit s prohrou a ne každý je Gándhí.  A tak se tedy stalo, že došlo k odplatě.

Vyšetřování začalo hned po té, co jsme se vrátili z ranní směny. Dozvěděli jsme se, že byl spáchán útok na veřejného činitele, který spočíval ve zprznění služebního motocyklu čímsi zapáchajícím. Pochopitelně se nikdo k tomuto zavrženíhodnému činu nepřiznal, a tudíž nastoupilo pravidlo o kolektivní vině. Trest představoval absolutním zákaz návštěvy hospody až do odvolání. Navíc bylo vydáno nařízení neprodat brigádníkům jakýkoliv alkohol ani v místním konzumu.

Žádná tragédie. Za mírný úplatek nám jeden z místních důchodců zakoupil několik (více) litrů vína. Sice nevalné kvality, ale za to s příchutí zakázanosti, což z něho udělalo Chateauneuf Du Pape.

Pedagogický dozor ukolébán hospodským zákazem neoplýval ostražitostí, a tak jsme se rozhodli uspořádat přímo na ubytovně skotačivý večírek.  Z kuchyně JZD byl zapůjčen plynový vařič, dva hrnce  a několik dalších kulinářských pomůcek. Zakoupené víno mělo být svařeno, vylepšeno skořicí a hřebíčkem, a aby nechybělo něco k zakousnutí, byly připraveny krajíce chleba na topinky.  Když se otevřela první láhev, jakože  na přípitek, byli jsme sami se sebou spokojeni a zároveň naplněni euforií z vítězství nad hospodskými hrubci, státní mocí i celým profesorským sborem. Na každého vyšel jeden lok a nikdo v tu chvíli netušil, že je to také lok  poslední.

Přípravu nápoje obstarával jeden ze spolužáků, který nám  udělal přednášku o tom, jak se nejdříve koření svaří s vodou a pak se teprve přidá víno. Jak se musí hlídat a nesmí nechat vřít. Také cukru je potřeba  dát jen tolik, aby chuť byla vyvážená a mok nebyl moc kyselý, nebo naopak přeslazený. Povolanějšího člověka bychom mezi námi těžko hledali.

Když topinky zavoněly a víno začínalo pěnit,  bylo načase zavolat dívky. S velkou dávkou ješitnosti jsme očekávali pochvalu s vyhlídkou pozdější příjemné chvilky v soukromí. Stalo se však něco, s čím nikdo nepočítal. Náš velmistr ve svařování vína a kulinářský guru usoudil, že víno tohoto ročníku je poněkud  SUCHÉ a je nutno je přisladit. Uchopil tedy stojící sáček a obsah vsypal do hrnce.

Jistě mnozí znáte ten moment, když nastane situace, kterou byste rádi vrátili. Kdy se na setinu sekundy zastaví čas, a vy nejste schopni pohybu. Bohužel obsahem sáčku nebyl cukr, ale produkt solných dolů. Zoufalá snaha vybrat rychle se rozpouštějící sůl z horkého vína byla zcela bezpředmětná. Dvacet Lotových žen stálo kolem toho hrnce a s vytřeštěnýma očima zíralo na dílo zkázy. " Tak to vypadá, že deset litrů vína je v hajzlu", zazněla zdrcující pravda. Dnes si již nepamatuji, který z filozofů to tehdy pronesl, ale o půl hodiny později tomu tak skutečně bylo. Zklamané dívky nás všechny nazvaly absolutně neschopným blbci a odcupitaly psát dopisy svým chlapcům. Kulinářský expert byl před zhroucením. Našlo se sice pár jedinců, kteří ho utěšovali, ale byli i tací, kteří se ptali, jestli se oběsí sám, nebo mu mají pomoci. Když pak zběsile vyběhl do tmy, začali jsme mít o něj obavu.

 Zbytečně. Asi po hodině pátrání jsme ho našli v té naší zakázané hospodě, kde za sborového zpěvu "nemelem, nemelem", zapíjel s místními jezeďáky svůj žal.

 

 

Autor: Petr Omelka | pondělí 25.4.2016 20:21 | karma článku: 17,07 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03