Fasády, které vás oklamou. Fasády jako z jiného světa

Nestává se asi často, kdy vám "spadne brada" a koukáte na věc s otevřenou pusou. Tentokrát ale dám krk na to, že u prací Patricka Commecyho se to stát může.

Je celá řada věcí, které Francouzům závidím, a které nejdou koupit a ani ničím nahradit. Nedávno mi do toho seznamu přibyla další položka. Je to  Patrik Commecy. Tohoto Francouze bych si na nějaký čas vypůjčil, protože dělá fantastickou věc. Ze šedi radost. Radost, která vám okamžitě pozvedne náladu, i kdybyste měli ten nejhorší den svého života.

Patrick Commecy se rozhodl již v 70. létech minulého století, že zkrášlí francouzská města a jako plátno si vybral fasády domů. Domů nudných a mnohdy architektonicky nepodařených. Se svým týmem tak "přetvořili" více než 300 fasád. Pracuje se skupinou 30 "muralistů", kteří vytváří hyperrealistické obrazy, na kterých jsou do detailu propracované architektonické prvky, rostliny, zvířata a hlavně lidé, nevyjímaje slavných osob.

Někteří ho srovnávají s Banksym, Fridou Kahlo nebo dokonce s Michelangelem, ale on to odmítá. Říká, že je jen takový obyčejný umělec z ulice. Jestli je obyčejný posuďte sami.

Před
po

 

Patrick Commecy ze svého sídla poblíž Lyony vyráží za fasádami po celé Francii a dnes i mimo ni.

Dříve

 Commecy pracuje metodou trompe l'oeil (ve francouzštině znamená "oklamat zrak"), která je ve výtvarném umění synonymem pro iluzivní malbu, která vytváří dojem třírozměrného objektu nebo prostoru. Pojem je užíván od dob baroka.

...za oknem restaurace
Dříve
Nyní
Dříve

 

Dříve
Nyní

O tom, že Commecy miluje francouzský film, svědčí i fasáda domu nazvaná "Le café des acteurs"  "Kavárna herců". Na "jako balkonech" tam můžete vidět Gabina, Belmonda, Bardotku, Delona, ale i Angeliku a Joffreho de Peyraca.  A  mnoho dalších. Pokud se vám tedy naskytne příležitost seznámit se tvorbou Commecyho osobně, budete mít skvělý zážitek.

( zdroj:   Patrik Commecy - A-FRESCO a  Messy Nessy)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | sobota 3.3.2018 19:09 | karma článku: 20,29 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03