Export západní kultury? Nic nového pod sluncem

Od nepaměti má západní civilizace potřebu někoho převychovávat k obrazu svému. Výsledek ale bývá mnohdy přesně opačný.

Římané v Gálii, Španělé v Peru, všemožní Evropané v Severní Americe. Všichni se pokoušeli obrátit domorodé obyvatele nejen na svoji víru, ale dopřát jim i výdobytky své kultury. V některých případech se o to snažíme i dnes. Možná bychom se ale měli poučit z příběhů, které nám přinesla historie a dělat to  jinak.

V roce 1826 připlula anglická loď "Beagle" na  Ohňovou zemi. Po prozkoumání místa a seznámení se s obyvatelstvem, vzal kapitán Fitz-Roy na palubu dva mladé muže, jednoho chlapce a jednu dívku z kmene Jaghan. Chtěl jim dopřát na své náklady v Anglii vzdělání. Hned po příjezdu ale jeden z domorodců onemocněl neštovicemi a zemřel. Pro tři zbývající začal vzdělávací kurz.

York Minster, Jemmy Button,  Feugia Basket, takto fantasticky je pojmenovali námořníci, se projevili jako velmi inteligentní a překvapivě učenliví. Osvojili si brzy nejen základy matematiky, ale i zemědělství a stavitelství.  Feugia se dokonce úžasně rychle naučila anglicky.

Po šesti letech loď "Beagle" opět přeplula Atlantik a zakotvila u ostrova Navarino a kapitán Fitz-Roy vysadil své"žáky" na rodnou pevninu. Této výpravy se zúčastnil i Charles Darwin a označil místní obyvatele za "...člověka na nejnižším stupni, v jeho nejprimitivnější jsoucnosti" a prohlásil: " .., nejde slovy vylíčit rozdíl mezi takovým primitivem a civilizovaným člověkem".

Tři domorodci si s sebou z Anglie přivezli také řadu věcí, námořníci jim postavili tři chýše a založili dvě zeleninové zahrady.  Spolu se třemi "zcivilizovanými" Jaghany zde zůstal i misionář Matthews, který jim měl pomáhat při obracení jejich krajanů na víru.

Po dokončení všech prací podnikl kapitán výpravu do vnitrozemí. Na pobřeží zůstali tři Jaghanové a misionář. Když se po dvanácti dnech vrátil, byla celá osada vzhůru nohama. Domorodci rozkradli vše co jim přišlo pod ruku a misionář byl na pokraji nervového zhroucení.

5.března 1834, tedy po 15 měsících zakotvila Beagle znovu ve známé zátoce, u bývalé osady. Po domorodcích nebyla ani památka. Po chvíli ale přijela jedna kánoe, ve které seděl Jemmy Button. Jediným oblečením mu byl kus staré vlněné přikrývky a žil zase úplně stejně, jako před svým anglickým pobytem. 

Příběh tím ale neskončil. 6.listopadu 1859 byla na místě, kde stávaly tři chýše sloužena mše. Misionáři a námořníci právě drželi pobožnost, když je přepadli domorodci a všechny je pobili. Vedl je "zcivilizovaný" Jemmy Button. 

Pokud má vůbec smysl někoho učit nové morálce, zvykům a kultuře,  tak by to mělo mít  trvalý charakter. Chce to dlouhý čas a velkou trpělivost. Jen peníze to nezachrání a může to pak dopadnout, jako s Jemmy Buttonem.

 

 

Autor: Petr Omelka | pondělí 29.10.2018 10:21 | karma článku: 31,83 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03