Evropané všech zemí, spojte se

 ...a do kolonky národnost, napište evropská. Rodná česká hrouda, víže nohy jenom neuvědomělým hrdobcům.

Pokud vyplňujete  formulář k vydání občanky nebo něčeho podobného, moc o národnosti nepřemýšlíte. Jiná situace nastane, když jednou za pár let proběhne sčítání lidu. Mezi všemi těmi dotazy na vodovodní a plynovodní přípojky, na to, jestli do práce jezdíte, nebo se jenom belháte pěšky, přijde na uvedení národnosti. V ten moment dochází u některých k ztopoření hrdosti a dotazovaný napíše to, k čemu jej váže srdeční záležitost.

Ač Moravák a patriot, jsem tuhle hru nikdy moc nebaštil a vždycky psal národnost česká. Ona se totiž ta příslušnost dá vyjádřit daleko lepším způsobem a navíc, když člověk vidí, kdo se k té moravské všechno nadšeně hlásí, tak má  hned po chuti. Tentokrát jsem ale moravskou národnost napsal a přiznám se, že natruc té výzvě, mít národnost evropskou. Podle mě je to dost velký nesmysl a ten, kdo to navrhl, vůbec netuší, co se pod pojmem národnost skrývá.

Ale i tak je na každém, co do toho řádku uvede, jestli se cítí být více Evropanem než Čechem nebo Slezanem. Jeden můj kamarád včera bez rozmýšlení napsal národnost pivařská. Je to ještě větší pitomost,  ale na druhou stranu člověk hned ví, co si pod tím má  představit. U té evropské to zdaleka neplatí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | neděle 28.3.2021 14:49 | karma článku: 33,04 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03