David Lynch, režisér, který rád loví v hlubokých vodách

   Dnes slaví americký režisér, scenárista, výtvarník, hudebník, herec a také spisovatel David Lynch sedmdesátiny. Autor děl, která nenechávají nikoho lhostejným.

   Vždycky mne fascinovaly vzpomínky slavných umělců, lékařů nebo vědců na jejich dětství. Jeden složil již v mateřské škole sonátu, jiný v osmi letech napravil kanárkovi zlomenou nohu nebo další ve třech rozbíjel pod kuchyňským stolem paličkou na maso atomy. Úžasné. Když jsem tedy pátral, co dělal malý David, byl jsem trochu zklamán. Maloval a chodil do lesa. Maloval jako všichni ostatní domečky s komínem nakřivo a toulal se lesem. Banalita. Co ale v tom lese skutečně dělal, jsem se nikde nedočetl. A pak jsem si vzpomněl na jednu větu. Zásadní větu z Městečka Twin Peaks. „Sovy nejsou tím, čím se zdají být“. A věděl jsem, že právě v tom lese asi našel nějaké tajemství, které ho přimělo dělat filmy i ostatní věci tak jak je dělá. Les mu učaroval a zároveň ho naplnil strachem, že až vyroste, tak o malování a les přijde. Nepřišel o nic. Jen se to posunulo jinam.

   Při studiu na výtvarné škole si ho našla jiná múza a on se rozhodl dělat film. Natočil pár studentských krátkometrážních, ale to zásadní přišlo až v roce 1977. Doslova vydřený první celovečerní film byl po pěti letech natáčení na světě. Představte si ženu, která je pět let těhotná a pak porodí. A co porodí? Je to dítě, nebo něco jiného? Ten film se jmenuje Mazací hlava ( Eraserhead). Příběh samotáře  Henryho, jeho přítelkyně a novorozence. Sám o něm tvrdí, že je to jeho nejduchovnější film. Nevím. Vím ale, že se vás řízne až na kost. V něm se poprvé objevila ta zvláštní magie, podivná mystika, atmosféra, která vás chytne za rukáv a nepustí, dokud ten rukáv neurve. Pak přišly další.  Modrý samet, Lost Highway, Zběsilost v srdci, Mulholland Drive. Temné krimi s mystickou atmosférou a zvláštními hrdiny. Stejně zvláštními a těžko uchopitelnými jako je sám David Lynch.  A  Twin Peaks.  Tady se znovu objevuje Lynchův les. Nádherné Douglasovy jedle, scénárista Mark Frost a geniální hudba Angela Badalamentiho. Ticho před bouří. V tom seriálu je všechno, co v sobě Lynch nosí. Napětí, krása, touha, láska, moudrost, nenávist, hnus. A hlavně připomenutí, že není všechno tak, jak se na první pohled zdá, protože nejen sovy nejsou tím, čím se zdají být. V příštím roce se má objevit pokračování Městečka. Tisíce fanoušků na to jistě netrpělivě čekají, protože na Davida Lynche se vždycky s netrpělivostí čeká.

   Lynch říká že: „Myšlenky jsou jako ryby. Pokud chcete chytat ty malé, můžete zůstat na mělčině. Pokud ale půjdete po těch velkých, musíte za nimi na hloubku.“

   Přeji sobě i všem jeho příznivcům, aby Davidu Lynchovi přálo dobré zdraví a mohl on a my s ním na tu hlubokou vodu ještě dlouho vyjíždět.

   David Lynch režíroval 39 hraných a 10 dokumentárních filmů. Zahrál si v 17 filmech. Produkoval nebo sám nahrál více než 10 hudebních projektů a také namaloval nespočet  domečků s křivým komínem

 

Autor: Petr Omelka | středa 20.1.2016 10:28 | karma článku: 16,97 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03