Cikán pro mne zůstane navždycky cikánem

A můžete mne kvůli tomu označit za rasistu. Klidně, protože vím, že tohle nemá s rasismem nic společného.

  „Všem Romům, kterých jsem se dotkl, se upřímně omlouvám, že jsem při rozhovoru řekl, že je mi jedno, jestli jsem Rom nebo cikán. Že je mi milejší, když mi budou říkat cigán.“

Zdeněk Godla

Zdeněk Godla byl ještě před nedávnem normálním člověkem, který žije se svojí rodinou, chodí do práce a  občas zajde na pivo. Život se mu změnil, když se stal televizní hvězdou. Byl jednou v pravý čas na pravém místě a dnes ho díky seriálu Most! znají miliony diváků. Lidé se s ním fotí, novináři dělají rozhovory. Popularita toto přináší  a musel s tím počítat i Zdeněk Godla. Popularita mu ale přinesla ještě jednu věc, kterou jistě nečekal. Ve svých více než čtyřiceti letech se dozvěděl, že není cikán, ale Rom. Jednou z romských organizací se mu dostalo "prozření", on to pochopil a všem Romům se za použití slova cikán omluvil. Asi to potřebovali ti Romové k životu, na rozdíl od Zdeňka Godly i většiny cikánů tohoto státu, kterým to "cikánství" nevadí. 

Stejně jako Zdeněk Godla mám oslovení cikán rád a mají ho rádi i moji známí cikáni. Možná by také potřebovali "prozřít", ale spíš je jim jasné, že změna pojmenování, z člověka světce, nebo zločince neudělá. Je to jen o tom, jak se kdo chová. 

 

 

 

Autor: Petr Omelka | neděle 10.2.2019 15:40 | karma článku: 48,03 | přečteno: 16241x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03