Cikán pro mne zůstane navždycky cikánem - RESUMÉ

Článek zaobírající se problémem "zda" Rom, nebo cikán zaujal  tisíce čtenářů a zaslouží si tedy malé resumé.

Když jsem ten článek psal, netušil jsem, že si jej přečte takřka 13 tisíc lidí. Někteří z nich vyjádřili v diskuzi svoje názory a tímto za ně všem bez rozdílu děkuji. Z toho množství lidí je to sice zlomek, přesto ale o něčem vypovídá.

Podstatou článku bylo, že Zdeněk Godla, "obyčejný cikán", má raději slovo cikán než Rom a já se s  jeho názorem ztotožnil. Současně jsem se pozastavil nad tím, že se někdo okamžitě rozhodl pana Godlu v jeho výrocích usměrnit.

Většina diskutující nechápe slovo cikán, stejně jako pan Godla,  hanlivě. Hlavně proto, že je spojeno s osobitou kulturou, která se neoddělitelně zapsala do historie, do umění a která má i v současné době co říci.  Bere ho tak i značná část cikánů. Je ale také pravdou; jak napsala jedna z diskutujících, že vzdělanější Romové, považují slovo cikán za ponižující.  Stejně tak je za ponižující považuje i část majoritní společnosti. Vidí v užívání slova  Rom jakési očištění a odpoutání se od minulosti. To docela chápu, ale jak už jsem napsal v článku, za člověka mluví činy a ne změna slova.

Někteří mne v diskuzi nazvali zlým člověkem, který si libuje v ponižování Romů, případně  prachsprostě lže. Myslím si, že v obou případech jsou to tvrzení mylná, daná nedorozuměním.  Nemám zájem nikoho ponižovat. S cikány, případně s Romy, vycházím zcela normálně, nekonfliktně. I když jsou to pro mne cikáni a ne Romové, neoslovuji je cikáni, ale známé  křestními jmény nebo třeba v obchodě paní. A když na mě některý z nich zakřičí: "Gadžo, kaj džas?", odpovím, že domů. 

V diskuzi se objevily příspěvky různé. Určitým způsobem byl zajímavý příspěvek jednoho diskutéra, předpokládám, že to byl Rom, který mi vysvětlil,  jak nás "bílé" běžně označují cikáni.  Na základě toho, jsem pak vzpomínal, jaká máme my hanlivá slova pro cikány. A jestliže je to cikorka, topinka nebo kofila, tak u nich je ten slovník, dle něj, naplněný jen příslušnými ženskými a mužskými orgány. Tento diskusní příspěvek byl z pochopitelných důvodů administrativou smazán. A já jsem přesvědčený, že dotyčný to přehnal, běžně tomu tak  není a chtěl mne jen naštvat.

Z diskuze je také zřejmé, že Zdeněk Godla svými výroky zase rozdělil tento národ. Jedni mu fandí a tvrdí, že udělal pro sblížení gadžů a cikánů víc, než všemožné organizace a programy. Jiní ho považují za prosťáčka, bez znalosti historie, člověka trestaného, který je vlastně poloRom, protože jeho matka neumí cikánsky. Je to pochopitelné. Některé výroky se Romům hodně nelíbí. Pan Godla totiž otevřeně mluví nejen o svém zločinu a pobytu ve vězení, ale hlavně o tom, jak se někdy nevhodně chovají jeho spoluobčané. A to obojího "druhu".

Byl bych velmi rád, kdyby se všichni  k sobě chovali normálně a hlavně slušně. Bez pocitu ukřivděnosti, bez pokrytectví, bez metrů, které  měří jinak. Pak už bude jedno, jestli je někdo cikán nebo Rom, protože v tomto případě na slově skutečně záleží jen velmi málo.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | čtvrtek 14.2.2019 12:18 | karma článku: 35,32 | přečteno: 1841x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03