Chrt Toma Hankse trhá bez varování

"Greyhound je pes, jehož atletická postava je předurčena k lovu a svoji kořist napadá rychle a nekompromisně".

Jestliže chcete vidět moře s velkým M, musíte k Atlantiku. A chcete li  alespoň trochu poznat, co dokáže, měli byste absolvovat nějakou pořádnou plavbu. Ale stále se to nedá srovnat s tím, co zažívaly posádky lodí za druhé světové války.

Tom Hanks se znovu vrací do bojů s nacisty a po "vojínu Ryanovi", Bratrstvu neohrožených a Pacifiku, je tady Greyhound a rozbouřený Atlantický oceán.

Píše se  rok 1942 a konvoj 37 lodí naplněný zásobami směřuje do anglického Liverpoolu. Součástí konvoje je i torpédoborec Fletcher s kódovým označením  Greyhound. Jeho úkolem je chránit dopravní lodě před německými ponorkami. Velí mu kapitán Ernest Krause (Tom Hanks) a je z toho značně nervózní, protože zažívá svoji premiérovou válečnou misi. První setkání s nepřítelem nenechá na sebe dlouho čekat. Greyhound sype do moře hloubkové miny a z roztrhaného U- boatu zůstává na hladině jen mastný olejový flek. Posádka jásá a maluje na ocelovou stěnu  lodě hákový kříž, svůj první zářez. Ale německé ponorky operují stylem "vlčích smeček" a sonar zaměří šest dalších, které se rychle blíží.

Tvůrci filmu, natočeného podle románu C. S. Forestera "Dobrý pastýř", vycházeli ze skutečných bojových situací, které se na moři udály a byly hodně kruté. Hovoří o tom i fakt, že během druhé světové války bylo potopeno v Atlantiku 3 500  lodí a zahynulo 72 200 lidí.

Sony Pictures, která film natočila, plánovala jeho premiéru ve Spojených státech na 12. červen 2020, ale díky COVIDu-19 z toho sešlo. Práva tedy byla prodána společnosti Apple TV+ a ta jej vydala digitálně 10. července 2020. Kritika přijala film velmi kladně a nejen pro skvělý herecký výkon Toma Hankse, ale i proto, že v 90 minutách stopáže není jediné hluché místo.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | úterý 14.7.2020 18:34 | karma článku: 25,12 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03