Čeká nás 50 000 mrtvých, nebo je to jen obyčejný humbuk?

Názory na vážnost současné situace jsou různé a jeden někdy neví, komu věřit.  Václavu Cílkovi, nebo Wolfgangu Wodargovi?

Byl by to normální zákazník s nákupním vozíkem, kdyby na sobě neměl kostým středověkého morového lékaře. Lidé měli roušky, on zoban. Netuším, jestli to byla nějaká sázka nebo dotyčnému jen hráblo, ale vypadal dost strašidelně a potkal jsem ho včera v Lidlu.

 

Díky tomu jsem si ale vzpomněl na geologa, klimatologa a spisovatele Václava Cílka.  Václav Cílek v souvislosti se současnou situací připomíná morové epidemie, které lidstvo postihly v minulosti a spojuje je s určitou nerovnováhou, která pravidelně postihuje naši planetu. To se právě děje. Pandemie je pak jen jednou z "nepříjemností", která nás má  letos potkat. S klimatickými problémy má například přijít neúroda a tím i zvyšování cen potravin.

Podle Cílka byly jedním z prvních signálů nerovnováhy  požáry v Austrálii. Kritická situace s koronavirem má trvat 3-4 měsíce a předpokládá podle nejhoršího scénáře, že se u nás nakazí 50 % všech obyvatel, přičemž mortalita dosáhne jednoho procenta, tedy 50 000 lidí. Zajímavá je jeho úvaha, jaký dopad to bude mít na chování lidí, až krize skončí. Někteří budou vyznávat jiné životní hodnoty, jiní naopak budou dohánět to špatné, o co byli díky koronaviru ochuzeni. Podle Václava Cílka nás tedy nečeká nic dobrého.

Zcela odlišný názor má  Wolfgang Wodarg, německý lékař, politik a  předseda zdravotnického výboru Rady Evropy. Je známý svým bojem proti hysterii, která se v roce 2010 rozpoutala kolem prasečí chřipky. Doktor Wodarg před deseti lety obvinil Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) z toho, že podlehla tlaku farmaceutických firem, jež se na falešné pandemii napakovaly. 

Hlavní problém vidí doktor Wodarg ve vyhlášení pandemie. Podle něj WHO (Světová zdravotnická organizace) vyškrtla na nátlak farmaceutických firem dvě zásadní kritéria, která definují pandemii, enormní morbiditu (počet nemocných k počtu obyvatel) a mortalitu (počet zemřelých na počet obyvatel). Kdyby tato kriteria dnes platila, nemohlo by se šíření koronaviru pandemií stát. 

"Podle nové definice k pandemii stačí, aby se vir trvale šířil na více kontinentech, což dělá každá chřipka. Podle nových pravidel tedy záleží spíš na tom, jestli pandemii chcete mít, nebo nikoli."

Doktor Wodarg také poukazuje na to, že podle EURO MOMO - evropského monitoringu úmrtnosti, nedošlo i přes probíhající pandemii, k  zvýšení úmrtnosti. Situace je v normálu. Lidé umírají stejně jako každý rok na chřipku, jen její název je jiný.

 Zajímavostí je, že například v Česku se na přelomu starého a nového roku nakazilo jedním z 12 druhů chřipky 996 000 lidí. Jedním z těch virů je také koronavirus. 

 „Jediné, co víme s určitostí, je, že se rychle rozšířilo testování a provádění měření. Ty viry mohly v Číně, potažmo v Itálii, už dávno být. Jen je dříve nikdo nehledal, a proto také nenašel. Ale když už tu paniku uměle někdo vytvořil, nemocnice a všichni ostatní se z ní snaží vymáčknout co nejvíc.“ 

Tak koho si vyberete Cílka nebo Wodarga? Je to jenom na vás. Nebo už ne?

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=C0i6TSNbU4E&feature=share&fbclid=IwAR22nTlBKpay1-QMrLGWcnTGLK7hiKYRU8MUxBL7_RPcSexS4S6VhN6yGUs

 

 

 

 

 

Autor: Petr Omelka | středa 25.3.2020 14:20 | karma článku: 42,19 | přečteno: 13811x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03