Budou mít Skotové náhubky?

Skotský ministr vnitra Humza Yousaf předložil  návrh zákona, který nemá v Evropě obdoby, zákon o "předsudečné nenávisti". 

Více než před rokem schválila naše vláda označení "předsudečná nenávist". Stalo se tak údajně z potřeby pojmenovat chování, které není vyloženě extremistické, ale je to "chování motivované nesnášenlivostí a společenskými předsudky vůči určité skupině obyvatel".  Tedy skupině určené rasou, národností, etnicitou, náboženstvím, sexuální orientací, sociálním původem apod. Nutno podotknout, že dle Ústavního soudu není "předsudečná nenávist"  v ČR zákonem regulována a je tedy spíše podnětem k dalšímu posuzování. Stejným způsobem s tímto pojmem pracují i v dalších evropských zemích.

Skotský ministr vnitra Humza Yousaf  to ale vidí jinak a rozhodl se "předsudečnou nenávist" označit, jako  trestný čin a náležitě jej také ocenit. 

Za "vyzývání" k násilí až sedm let vězení

"Urážky" budou trestným činem

Vlastnění "urážlivým" materiálů v PC má být stejně trestáno jako v případě dětské pornografie

Policie má mít přístup do vašich profilů na sítích, za účelem pátrání po "urážlivých" materiálech

Když pomineme zásah do soukromí, tragické na celé věci je, že se za tou "předsudečnou nenávistí" může skrývat absolutně cokoliv a jedinec se dostane před soud i za nějakou obyčejnou poznámku, někým vyhodnocenou, jako urážka.

Nebezpečí cenzury, která by díky schválení zákona musela nutně nastat, jsou si vědomi především umělci. Jakákoliv "nevhodná" pasáž v knize nebo ve filmu bude muset být vyškrtnuta. Kritici zákona se ironicky ptají, jestli pak bude zakázána i Bible, ve které se"předsudečná nenávistí" objevuje takřka na každé straně. A mít v počítači takový Pulp Fiction, by znamenalo velký problém. 

Petici, která protestuje proti přijetí  zákona a označuje všechna rizika, která by následně hrozila, podepsal  Rowan Atkinson a dalších dvacet skotských herců, spisovatelů a tvůrců.

V totalitním světě bývá umění tím prvním, čemu je potřeba nasadit náhubek cenzury a skotský zákon o "předsudečné nenávisti" by takovým náhubkem zajisté byl. Nezbývá než doufat, že si to skotský parlament uvědomí a zákon neschválí. Mohlo by se totiž stát, že se jím budou inspirovat další evropští politici, včetně těch našich.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | neděle 16.8.2020 15:36 | karma článku: 43,88 | přečteno: 5261x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03