Britská monarchie je „fašistický režim“…

… a „britská snění nemají budoucnost". Přestože  tato skandální slova zazněla již před 44 lety, zdá se, že znovu ožívají.

V květnu 1977 se na pultech londýnských obchodů s gramodeskami objevil singl s písní God Save the Qeen a nebyla to hymna Spojeného království. Přesto se později hymnou stala, hymnou všech punkerů. Sex Pistols kopli do vosího hnízda  a zatím co byla dělnická mládež nadšená, většina veřejnosti ji považovala za útok na královnu  Alžbětu II. a britskou monarchii. Obě rozvášněné strany pak vyrazily do ulic a policie měla napilno. BBC  píseň zakázala, stejně jako Rada pro komerční rádia a tím ji prakticky vyřadila z éteru. Desku odmítli prodávat i některé obchody. 

Uběhlo 44 let a na královnu se znovu útočí. Tentokrát je ale situace  jiná a protest přišel ze zcela jiného prostředí. Už to nejsou mladíci v potrhaných tričkách s nápisem No Future, ale uhlazení a nadmíru kultivovaní studenti Oxfordské university.  Nesnesli, že jim ve společenské místnosti visí portrét Alžběty II. a odhlasovali si, že  tento "nevítaný symbol nedávné koloniální historie" musí zmizet. Šéf studentského spolku Matthew Katzman usoudil, že by mohl obraz koloniální panovnice někomu vadit a bylo proto "v zájmu domácích i zahraničních studentů" uskutečněno hlasování a Alžběta šla do skladu. Dá se předpokládat, že pro odstranění  hlasovalo 100% zúčastněných, obdobná "hlasování" totiž probíhala v minulosti i u nás.

Je to jen další náznak toho, že Británie kráčí k podivným zítřkům?  Asi ano, protože to, že herec Idris Elba není pro roli černošského detektiva dostatečně "černý", učitel Will Knowland  je za svůj názor vyhozen z prestižní školy a irský trenér vyhrožuje maďarskému fotbalovému svazu sankcemi za to, že hráči nepoklekli, o něčem svědčí.

Co dodat? Jenom vzkaz  těm oxfordským studentům, že tato tolerantní  panovnice Alžběta je to nejlepší, co kdy Británie měla a Bohu, aby ochraňoval nejen královnu, ale i všechny normálně myslící  Brity.

 

 

Autor: Petr Omelka | čtvrtek 10.6.2021 11:54 | karma článku: 35,83 | přečteno: 1113x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03