Nechci platit létající krámy

Podle ministra Bartáka je čas řešit, co bude po Gripenech. Pronájem za 20 miliard korun končí v roce 2015 a protože šlo o po všech stránkách kolosálních úspěch, je třeba připravit stejně dobrý obchod znova.

Gripen - spojení technologie a šílenství

Jak jinak než jako "kolosální úspěch" lze označit obchod, v němž půjčené krámy za 20 miliard dělají doprovod různým porouchaným a zbloudilým letadlům v Pobaltí?

Zatím není jisté, jaké předražené zbytečné krámy se koupí po Gripenech, ale jisté prý je, že něco se koupí určitě. Ministr připomíná, že Česko se v minulosti rozhodlo chránit svůj vzdušný prostor vlastními nadzvukovými letouny.

Je zvláštní, jak jsou v Česku některá praštěná rozhodnutí z minulosti neměnná, zatímco jiná rozumná rozhodnutí jsou buď ignorována, nebo denně zpochybňována. Ministr si zřejmě neuvědomuje, že nové stíhačky za desítky miliard jsou luxus, který si bilionem korun zadlužený stát v období hospodářské recese nemůže dovolit.

Jaké jsou tedy možnosti? Pokud nezvítězí zdravý rozum, zřejmě jen dvě: Buď se koupí nové létající krámy, nebo se odkoupí ty nyní pronajímané. Z těchto dvou špatných možností bych byl asi pro tu druhou. A to nikoliv z důvodů vojenských, technických či strategických (těm nerozumím ani za mák), ale pouze z důvodů ryze praktických:

Nejlepší by ale bylo žádné krámy nekupovat a peníze prostě ušetřit. Přitom slovo "ušetřit" je třeba chápat v běžném smyslu, ne v tom armádním. Čili skutečně ušetřit, a nekupovat tak místo letadel třeba stejně zbytečné terénní krámy či radiokrámy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Olszynski | úterý 20.4.2010 22:15 | karma článku: 40,15 | přečteno: 11397x
  • Další články autora

David Olszynski

Kde se berou oranžová vemena?

8.8.2017 v 0:09 | Karma: 35,51

David Olszynski

Ransdorf je nevinný

11.12.2015 v 0:16 | Karma: 24,91

David Olszynski

Dopis Marku Bendovi

23.7.2015 v 23:10 | Karma: 36,97