Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Víte co je to "skóda"?

aneb  úvaha o tom, jak si  česká škodovečka konečně dobyla švédská srdce.

Před dvaceti lety  bylo škodovek na švédských silnicích jak šafránu. Vždycky mě  mé české srdéčko poskočilo radostí, když jsem velice zřídka nějakou tu ošuntělou škodovku mezi všemi  naleštěnými Volvy a Saaby zahlédla. Sice chudá příbuzná, ale v mých očích kus domova a české hrdosti,  prostě neměla chybičky.

K mému údivu stával  před školou na parkovišti tmavozelený Favorit. Patřil mé spolužačce. Jednou mě vezla ze školy domů a řeč přišla samozřejmě i na škodovečku. Opatrně  jsem se poptala, jak je s vozítkem spokojená. Opatrně  proto, že jsem považovala za povinnost zavést řeč na české auto, když jsem  přece z Česka, ale současně jsem  od ní nechtěla slyšet žádná negativa, i když ve srovnání s jinými auty jsem ani nic jiného očekávat nemohla. Její odpověď mi vyrazila dech:

"V životě jsem opravdu neměla lepší auto, levnější a spolehlivější. Už jsem s ním najezdila spousty mil a fakt, vždycky jsem dojela. A i v zimě, když  naše druhé auto nestartovalo, "skóda" vždycky naskočila. Není to žádný pondělní výrobek, tedy samá porucha, ale opravdu dobrý služebník."

Takový chvalozpěv na  škodovku jsem dlouho neslyšela. Doma se na ní často nadávalo, schytala spousty nejrůznějších hanlivých  přezdívek  typu DoDo - Dodělej Doma a podobně. A teď taková pochvala? Od Švéda? Myslela to vážně, žádná ironie. Věřte či nevěřte, pomalu bych utírala slzy radosti. 

Jednou se mi doneslo, že ve vesnici  nedaleko městečka, kde jsem tenkrát bydlela, mají autoservis dva bratři. Co na tom, autoservis má kde kdo. Ale tihle dva byli celí diví právě do škodovek. A světe, drž se, také do ruské Lady. Fámy či pravda? Znělo to neuvěřitelně. Musela jsem to vyzkoumat. Právě u mě byla návštěva z Česka, (tehdy ještě Československa). I oni byli zvědaví na švédské exoty, kteří si založili živnost na tak pochybných značkách.

Autodílna  "Önneköps bil" byla dosti veliká a po švédském vzoru dobře vybavená, žádná garážová manufaktura. Venku stály vyrovnané škodovky a lady k prodeji, uvnitř panoval  čilý ruch.

Majitelé jako by si z oka vypadli. Jak by ne,  byli dvojčata! Přívětivě  nás přivítali  v kanceláři a když se dověděli, že mají co do činění s českou "delegací", ochotně nám celý servis ukázali. Zrodila se i myšlenka navázání spolupráce ohledně náhradních dílů. 

Už od roku 1984 se  specializovali pouze na škodovky. A přežili i  v tak tuhé konkurenci! Dnes prodávají kolem 150  škodovek ročně, jak praví jejich stránka na internetu.

Po několika letech se na švédském trhu objevila Felicia. Opět uštěpačné poznámky na její kvalitu a vzhled. Jeden  televizní motoristický magazín udělal jakýsi test jízdních kvalit tohoto vozidla. Felicia se za klikaté jízdy mezi kužely převrátila. To byla voda na mlýn jízlivých kritiků. Škodovku zcela odepsali. Mimochodem, při stejném testu se  jim pak převrhl i mercedes. Toho už tak vehementně nezkritizovali, nýbrž následovalo  skoro omluvné vysvětlení ve smyslu, že chybičky se vloudí. Velice "objektivní" posudek, nemám-li pravdu.

No nic, škodovečka přežila i tuto katastrofu.

Najednou se ale objevila FABIA!  Kam se člověk podíval, v novinách, v televizi, na každém rohu, všude jen reklama na Fabii vykreslenou coby "simply clever"- malé, úsporné, ale kvalitní autíčko. Jak Švédi sami říkají, přeloženo  doslova a do písmene - hodně auta za málo peněz.  Zřejmě přišla v pravou dobu. Dražší benzín přivedl mnohé  na myšlenku  koupě menšího a méně žíznivého auta.  Švédská  víra v "jedině švédskou kvalitu, za kterou se  nestydatě draze platí , ostatní je šmejd" se pomalu začala přeměňovat v objev "aha, cizí, levnější, stejně dobré, tak bereme". A netýká se to jenom aut.

Po průkopnické Fabii se na trhu vyrojily nesčetné další modely. A škodovácká sláva vzrůstala k nebesům. Kdejaká známá osobnost se v mediích  chlubila svojí nově zakoupenou Octavii, vychvalovala její kvality a  důkazem toho všeho pak i fotka spokojené rodinky, které se do auta podařilo nacpat všechno důležité pro cestu na dovolenou. Nakonec i prostý lid pochopil, že česká škodovka je výhodný kup za levný peníz a tak tedy se dnes  mnohý  Švéd hrdě přizná, že vlastní "skóda" a je s ní velice spokojen. (Taky říkám mužovi z legrace: "Máš  českou"skóda" a českou ženskou, co bys chtěl víc?")

Dneska už není škodoveček na švédských silnicích jak šafránu, ale jako máku.  Z chudé příbuzné se vyklubalo švédské lidové vozítko.

A vy taky už víte, co je to "skóda".

Musím  se přiznat. Kdykoliv se řeč stočí na škodovku, pokouším se Švédy naučit  ještě i správnou výslovnost, místo "skóda" říkat ryze česky "škoda". Ale co vám mám povídat - škoda práce.

 

Autor: Vlasta Olsson | úterý 2.9.2008 9:40 | karma článku: 21,75 | přečteno: 1542x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik