Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Promoce

Už je tomu spousta let. Přesněji řečeno, psal se rok 1986. Nikdo netušil, že chyběly už jen 3 roky. Máma mi na tu slávu ušila parádní šatky, jak by ne, byla přece od fochu, sezvala příbuzenstvo a zařídila v Grandu hostinu.

Abych se přiznala, vlastně si z vlastního ceremoniálu ani moc nepamatuji. Přežila jsem celou tu trachtaci jako v mlhách. Nejvíc mě nervovala  představa, jak na rozviklaných schodech k podiu zakopnu a rozplácnu se jak dlouhá tak široká u nohou děkana, pedála a všech těch vážených pánů profesorů v talárech a znemožním se tak před zraky všech přítomných a celého světa do konce svého života. Obávala jsem se zbytečně. Nezakopla jsem a na rozklepaných nohou jsem předstoupila před děkana, slíbila, že budu poctivě a dle nejlepšího svědomí vykonávat své povolání, dostala vytoužený diplom, přešla podium na druhou stranu, aniž bych se nějak zkompromitovala a bez úhony slezla dolů na pevnou podlahu. Uš. Dobře to dopadlo. Jen mému Švédovi nešlo dohormady, proč jsme jeden po druhém omakávali podivnou žlutou hůl s koulí na konci a hovořili při tom o slivovici. Hotový nonsens. Netrénovanému uchu cizince znělo  naše "slibuji" jako "slivovici". Slivovici znal z vlastní bohaté zkušenosti, kdežto o významu slova slibuji neměl nejmenší potuchy.

Máma si mě, novopečenou m(e)g(e)r.(u),  pyšně vedla ven a můj Švéd nás tak před domem ROH vyfotil. Byla to vlastně jediná fotka z promoce. Oficiální a školou zajednaný fotograf mi fotky nikdy neposlal.

Na hostině v Grandu jsme kolem prostřeného stolu pro dvacet, seděli rozpačitě jen čtyři. Moje mamka, já, můj Švéd a moje kámoška. Příbuzenstvo se nedostavilo. Máma byla zklamaná, byl to také její velký den. Chtěla se pochlubit a podělit se o svoji radost s ostatními. Jídlo bylo vynikající, číšník, který nás obsluhoval, velice milý a ochotný. Sám se nabídl, že zařídí, aby nám v kuchyni  ty nesnědené zbývající porce zabalili s sebou. Nemusel. Ostatně ani to tak v nobl podniku nepraktikovali. Vše bylo už předem zaplacené, tak nač se angažovat. Mámu ta hostina musela stát hodně peněz, kterých jsem nikdy neměli nedbytek a které musela vydřít  po nocích vysedávánímím u šicího stroje.

No alespoň že jsme se dobře najedli, i když bylo poněkud po náladě. Mamka nás pak naložila  do warťase a odvezla domů. Nejradší bych si šla lehnout, nervozitu vystřídala neskutečná únava. Mamka byla dost smutná a přemýšlela asi nad tím, proč ji příbuzní tak vypekli. Zato můj Švéd, povzbuzený několika panáky v Granu, byl ve vynikající náladě a chtěl v oslavách pokračovat. Ani nevím jak se to nakonec všechno semlelo, ale najednou byl barák plný lidí. Mám podezření, že mamka oběhla ulici. Přišli sousedi, kámoši a známí. Mamka mimo jiné servírovalala i jídlo z Grandu, můj Švéd na sebe dobrovolně vzal roli barmana a všem, včetně sebe, horlivě nalíval a bavil svou českou hatlapatilkou. Bylo veselo. Dokonce se hrálo i na tahací harmoniku a zpívaly se košilaté písničky dlouho do noci. Mamka byla ve svém živlu a sedmém nebi. Nakonec se přece jen dočkala vytoužené oslavy. Zaloužila si ji víc jak já.

Vlastně jsem se nikdy nedověděla pravou příčinu příbuzenské absence. I když slíbili, stejně nepřišli. Proč mamku tak zklamali. Třeba se báli. Třeba jim někdo velice důrazně něco vysvětlil. Nechtěli se ukazovat na veřejnosti ve mé přítomnmosti. Byla jsem prý živel. Zajímali se o mě tajní, neboť jsem se stýkala s pochybným Švédem. V té době se to nedělalo. Vyhazovalo se za to z  práce, dětem se odpíral přístup na školy. Mohlo se za to i zavírat. Jestli prý vím, kolik je za vlastizradu. Ale to už je o něčem jiném. Dneska tomu už stejně nikdo neuvěří.

                       

                                                  ***

Věnováno mé skvělé mamce, kterou už tolik let neskonale postrádám.

Autor: Vlasta Olsson | pátek 15.1.2010 17:31 | karma článku: 23,96 | přečteno: 2655x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik