Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nosí dětem ve Švédsku vánoční dárky.

Tenkrát o vánocích udělalo mé malé dítko závratný objev: " Mamí, já stejně vím, že tomte je převlečený tatínek!?" Svým tvrzením si nebyla zcela jistá, spíš ode mě chtěla slyšet potvrzení svého podezření. Prostě ten tomte nebyl zcela důvěryhodný. Měl přece na ruce tatínkovy hodinky!

Když byla holka ještě miminkem, stačilo tomtemu, aby si na sebe vzal mámin červený župan a na obličej nasadil papírovou masku s bílým vousem. Miminko to bylo nebojácné, protože při prvním setkání s tomtem se nedalo do ustrašeného brekotu, ale jen na něj nechápavě koukalo vykulenýma očima. Být sama takhle malá, bála bych se. Co je to za příšerku se strnulým ksichtíkem, prázdným pohledem a huhlavým hlasem? Neboj se, to je jenom tomte, dá ti dárečky. Aha, tak jo.

Napřesrok se vánoce slavily u babičky. Masku tomteho jsme zapomněli doma. Panika! Schylovalo se k

hádce, na koho shodit nepodařený Štědrý večer bez tomteho. Přitom jsme si ani neuvědomili, že si kazíme vánoce svým hloupým chováním zcela zbytečně. Zachránil nás děda. Nikdy si z ničeho nic nedělal a na všechno měl vždycky řešení. Nasoukal se do babiččina o několk čísel menšího kožichu. Dalo mu to pořádně zabrat. V kožichu bylo těsno a vedro, ale co na tom. Na obličej si izolepou přilepil fousy vyrobené z vaty, na hlavu narazil červeného kulicha a hotovo, jaképak s tím cavyky. Věrohodně zahrál roli unaveného a upracovaného tomteho. Holka byla ráda, že dostala haldu dárků a jestli byl tomte korektně vystrojený nebo ne, ji vůbec nezajímalo.

Jenomže čím větší, tím vnímavější. Nějak jí to s tím tomtem nebylo jasné, něco jí

nesedělo a ona chtěla příjít věci na kloub. Věřit nebo nevěřit rodičovským pohádkám. Zahrnovala nás spoustou všetečných otázek typu: Maminko, proč pusinkuješ tomteho? Mamí, proč táta vždycky kupuje noviny a není tady, když je tady tomte? A proč má tomte dědovy brejle?

Máme-li zachránit existenci a věrohodnost tomteho na léta příští, musíme sehnat tomteho bez jediné chybičky, s dokonalou vizáží, nesmíme opomenout jediný detajl, který by vzbudil podezření o nepravosti jeho osoby. Zjednali jsme si tedy externího tomteho, našeho souseda a kamaráda. 

Objevil se za soumraku u dveří: "Hou, hou, jsou tu nějaké hodné děti?"

Pozvali jsme ho dál, ano, bydlí tu hodné děti, nabídli židli, aby si po dlouhé cestě odpočinul bolavým zádům. Dítko bylo nějak zaražené. Jak to, že je tady tomte a taky táta? Kdo je vlastně tomte?

"Veselé vánoce přeje táta s mámou," četl tomte na dárku, který právě vytáhl z pytle a podával ho dítku. To je taky jedna z nelogičností celé procedury s rozdělováním dárků. Dětem se říká, že jsou od tomteho a přitom pak na paketu stojí, že je od mámy, táty, babičky a tak podobně. Kupodivu si tohoto rozporu nikdy žádné dítko nevšimlo. Tomte rozdal co měl, dostal poděkováno a panáka na cestu, aby se mu líp šlo a ještě jednoho, aby nekulhal.

"A mamí, já stejně vím, že to nebyl opravdový tomte. Já vím, že to byl Jonasův táta." No, měla pravdu. A jak to poznala? Jonasův táta měl na rukou  bílé fleky od lupenky. A tomte neměl rukavice.

Nemělo cenu dál zapírat. Ani to nešlo. Holka přišla ze školky řádně poučena, celá záhada s tomtem jí byla jasná: "Už mi nemusíte nic říkat. Už vím, jak to je. Tomte není doopravdy. Je to někdo za něj převlečený. Říkal  mi to Anton."  A jak to říkal Anton, byla to pravda pravdoucí a basta. Anton byl první velká dětská láska mé dcery. Tak velká, že se před odchodem ze školky pusinkovali. Byl to vcelku složitý a velmi vážný rozlučkový obřad, který měl každý den dost velké publikum.

" No, víš," učinila jsem poslední záchranný pokus, "ono je to s tím tomtem tak trochu zamotané. Opravdový tomte bude pro tebe tak dlouho opravdovým, jak dlouho tomu budeš chtít sama věřit."

" Tak víš co, mamí, já si myslím, že ten tomte je opravdický."

Takže jsme si vyjasnili situaci kolem tomteho, zbývalo teď ještě odhalit záhadu s Ježíškem, který k nám taky každým rokem lítal až z Česka. Holka se mu obdivovala, taková dálka a jak to všechno stihne, kluk jeden šikovná, že. Škoda jen, že ho nikdy nebylo vidět, ať hlídala, jak hlídala. Fungovalo to vcelku bezchybně spousty roků. Nakonec nás vyčmuchala, jak dáváme pod stromeček dárky a hned na to pak přilítl i Ježíšek. Zkusili jsme jakousi výmluvu, ale pravdivost Ježíškovy existence už byla nenapravitelně otřesena. Příští vánoce se mi však podařila taktická lest. 

Vytáhla jsem rodinku před obědem na procházku. Právě napadl prašan, nádherný den. Bílé vánoce jsme už dlouho neměli. Když jsme odcházeli, holka nezapomněla zkontrolovat stromeček. Ježíšek tu ještě nebyl. Když jsme se vrátili z procházky, její první kroky vedly ke stromečku. A ejhle. Kupa dárků pod ním. Jak to? Při odchodu nic, doma nikdo nebyl, byli jsme všichni venku a při návratu  už naděleno. Hloubala, mudrovala, vyptávala se škemrala, aby se dověděla. Zůstalo to pro ni záhadou několik roků, já mlčela jak hrob. Nakonec jsem se přiznala, to už holka dávno na Ježíška a tomteho nevěřila. Když jsme tenkrát vyšli na procházku, kousek za domem jsem se vymluvila, že jsem zapomněla vypnout žehličku a že se musím vrátit. Ta chvilka mně stačila, abych za Ježíška zaskočila.

Šťastné a veselé

 

 

 

Autor: Vlasta Olsson | pátek 19.12.2008 9:50 | karma článku: 12,20 | přečteno: 1617x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik