Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se ve Švédsku slaví Lucie.

V Česku máme Mikuláše a ve Švédsku zase Lucii. V Česku se s Lucií nedělají žádné cavyky. Prostě se odbyde říkačkou Lucie dne upije, ale dne nepřidá. A je to. Brzy zase bude světlo i tak. Ve Švédsku je tomu jinak. Toho světla tu v zimě mnoho není. Noční tmu vystřídá přes den pošmourné pološero a po třetí odpoledne se zase stmívá. A to jsem pořád ještě na jihu. A tak Lucie coby symbol navracejícího se světla se tu slaví 13. prosince se vším všudy a všude. Mně, coby přivandrovalkyni, tenhle domorodý ceremoniál nikdy k srdci nepřirostl.

Možná mně na tom všem vždycky nejvíce vadilo slavení v nekřesťanskou ranní dobu. To aby rodiče pak stihli zavčas do práce. Při pohledu na mé předškolní dítko vystrojené do dlouhé bílé košile přepásané

červenou stuhou, ve vlasech korunu se svíčkami, díky za ty na baterie, jsem blahem ani štěstím nikdy neslzela jako ostatní švédští rodiče. Asi jsem cynický necita. I když jsem se poctivě snažila, za srdce mě to nikdy nechytlo. Kupovat onen bílý nepotřebný hábit, ze kterého dítě od minula už vyrostlo, mi vždycky připadalo jako zbytečné vyhazování peněz. Asi jsem lakota. Svědomitější matky tento kus oděvu doma pečlivě vyžehlily, mozná i naškrobily, vůbec bych se nedivila a do školky nesly na ramínku jako svátost, aby se na tu slávu nepomačkal. Nikdy jsem nepochopila, proč tomuhle kusu neforemné košile je věnováno tolik nepotřebné péče. No nejsem rodilá Švédka, tak asi proto. 

 V přítmí sálu osvětleného jen blikajícími plamínky svíček se mě chtělo vzdycky hrozně spát. Nepomáhalo ani kafe servírované personálem školky, ke kterému se křoupaly pepparkaky (druh vánočního cukroví) neuměle vyrobené prstíky dětí s vervou jim vlastní. Jen tak na okraj - to bylo tenkrát, dávno už tomu. Dneska je z hygienických důvodů tahle činnost ve školkách zakázaná. Nesmím zapomenout na lussekatty, bez nich by se Lucie neobešla. Lussekatty se pečou z těsta na koláče a obsahují mimo jiné šafrán, který jim dodává žluté barvy a specifické chuti. Když jsem poprvé ochutnala lussekatt, měla jsem dojem, že mi snad nabídli plesnivé pečivo. Zvláštní chuť. Nechutnal mi, ale statečně jsem dojedla, abych neurazila. Dneska se jimi ráda přecpávám.

Nikdy jsem nesdílela slavnostní náladu, napjaté očekávání maminek a tatínků, až se za dveřmi ozve zpěv a ve dveřích objeví průvod s Lucií, aby k velkolepé radosti zapěl vánoční koledy. Srdce mě netálo, mě spíš bylo těch malých tvorečků líto. Stáli tam celí nevyspalí a popletení, mnozí s jednou svící v ruce a s druhou u nosu.  

Jednou mě však představení Lucie skutečně dojalo až k slzám. Pracovala jsem ve školce a naše oddělení mělo jít dělat Lucii do domova důchodců. Už nás očekávali v jídelně. Seděli na židlích nebo na vozíčcích, upracované ruce složené v klíně. Smrtelná únava, nemohoucí nohy, vrásčité tváře. V očích záblesk radosti při pohledu na rozpačitá dítka. Láskyplné pohledy. Rozptýlení z věčné samoty? Vzpomínky na vlastní mládí? Chvíle zapomění na neustálou bolest těla i duše? V očích se zaleskly slzy. Slzy smutku nebo radosti? Srdce se mě sevřelo žalem, snad i strachem z konce cesty, ke kterému všichni nechtěně spějeme. Kontrast mládí a stáří. Jen takhle neskončit. Do očí mi vhrkly slzy. Chtělo se mi všechny ty stařičké lidičky obejmout a poděkovat jim. Za co vlastně? Vždyť to byli jen cizí lidé. Ale najednou tak blízcí. Poděkovat jim snad za to, co v životě vykonali pro druhé? Za jejich dobrotu? Prostě je nějak potěšit, zmírnit jejich smutek. Sama nevím. Přemohl mě příval nevyjádřitelných pocitů a já nevěděla, co s tím. 

Ve školce mohl být Lucií kdo chtěl, hlavně aby žádné dítko nesmutnilo, že není  Lucie, ale jen její doprovod. Ve škole si Lucii už volili žáčci sami. Školní Lucie se slavila pro změnu v podvečerních hodinách, to aby rodiče stihli obojí v případě, že měli děti jak ve školce, tak i ve škole. Někdy se slavilo ve školní tělocvičně, někdy v přilehlém kostele, což mě, zavilého ateistu, vždycky vytáčelo. Hlavně podlézavý farář, který se pokaždé snažil vloudit do přízně dětských duší rádoby vtipnými poznámkami, aby byl populární a stádečko jeho oveček se mu v budoucnu rozrůstalo. Proti kostelu nic nemám a nikomu ho neberu. Kdo věří a nachází v jeho zdech pokoj duše, budiž mu to přáno. Je to jeho volba, jeho útěcha. Pro mě jen pozoruhodná historická stavební památka.  Ale nač v dnešní době tahat kostel do školy a školu do kostela?

Ale zpět k oslavám. V čele průvodu kráčí tedy důstojná a dosti strnulá Lucie, sepjaté ruce, na

hlavě korunu s hořícími svíčkami. Strach, že si čelo popálí kapajícím voskem a riziko sežehnuté kštice by vyděsilo i otrnulejší duše. Proto asi ta strnulá chůze. Ani ostatní členstvo jejího doprovodu na tom není o moc lépe. Ti sice nemají  plameny na hlavě, ale zato všude kolem sebe. Voskové svíčky, které drží v ruce, mají sice jakousi ochrannou manžetu z papíru, avšak bez vyvýšených okrajů. Ten, kdo dovedně nebalancuje a neudržuje hladinu rozteklého vosku na manžetě, se dosti pravděpodobně popálí. Za zády další spolužák s kapající svíčkou a kdo ví, jestli se mu už nepodařilo nepřiškvařit dlouhou kštici spolužačky před sebou. Pro někoho krásná tradice, pro mě, neznaboha, jen nebezpečná hra s ohněm. Spolužačka mé dcery se při této bohulibé

akci sesypala. Nedostatek kyslíku a napětí bylo na ni tak trochu silné kafe. Prostě uprostřed té slávy omdlela. Naštěstí se při pádu nepopálila a ani někoho jiného nepodpálila. Vůbec nechápu, že tohle svíčkové šílenství je ve školním prostředí povolené. Ve škole se zakazují kdejaké prkotiny, které jsou prý proti bezpečnostním předpisům. Tradice je ale tradice, musí se zachovávat a tak přihmuřme oči.

Vyznavači oslav Lucie ať mi, prosím, odpustí mé skeptické názory na tento druh zábavy. Omlouvám se. Nekritizuji, neudsuzuji, ale prostě jen není v mých silách se tomuto ceremoniálu obdivovat a citově se do něho angažovat tak, jak by se patřilo. Jiný kraj, jiný mrav a starý zvyk železná košile. Já bych raději opravdu vousatého Mikuláše s berlou, chlupatého čerta s ďábelským humorem a hodného anděla. S nimi by čekání na vánoce bylo veselejší.

Autor: Vlasta Olsson | čtvrtek 11.12.2008 11:15 | karma článku: 18,45 | přečteno: 1546x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  19:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Srovnání průzkumů: ANO ohrožuje nová koalice, lidovcům umřeli původní voliči

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Desetitisíce zemřou... a nikdo si nevšimne. Japonsko je na hraně fungování

19. května 2024  19:32

Doma v osamění zemře v Japonsku ročně až 68 000 lidí starších 65 let. Jejich smrti si pak delší...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik