Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co s nevycválanými žáky?

Co je takhle třeba zamknout do skříně s pomůckami či je nechat poškole za sprostou mluvu? Snížit známku z chování? Není co snížit, ve Švédsku se chování neznámkuje.

Žáci na základce mluví vulgárně. To víme všichni. Sprostá slova, výsměch, urážky, nadávky nejhrubšího kalibru jsou na denním pořádku. Na holky je pokřikováno hora, tedy ku:va. Kluci z toho mají legraci, děvčata marně protestují.

Ředitelka jedné zdejší  základní školy učinila opatření. Rodičům žáků poslala dopis s informací o nové výchovné metodě. Za každé sprosté či urážlivé slovo následuje trest v podobě jedné hodiny odsezené poškole, v době mezi 15. a 17. hodinou. Jestliže se chování ani poté nezlepší, budou do školy pozváni rodiče, aby se pak s učitelem domluvili na dalším postupu.

Jaký názor mají žáci?

Mnozí si dříve stěžovali, že nadávek je v každodenním školním životě přespříliš a že toho mají sami dost. Mělo by se s tím něco dělat. Po zavedení trestu ale jako by obrátili. Nechávají se nyní slyšet, že si nadávají jen tak, ze srandy, patří to k věci. Slova jako idiot, blb, teplouš a podobně jsou zcela normální a nic zlého se jimi nemyslí. Na sprostá slova během školního dne jsou zvyklí, na jejich používání nenacházejí nic nenormálního. Na některé hrozba trestu zapůsobila, dávají si větší pozor na jazyk, aby nemuseli sedět poškole. Někteří se cítí nespravedlivě potrestáni a někteří neberou trest vůbec na vědomí, je jim úplně jedno, jak dlouho budou za svoji hrubou mluvu bručet.

Jaký názor mají rodiče?

"Dostali jsme domů dopis od ředitelky, která po nás chce, abychom jejich výchovnou metodu odsouhlasili. Pak mi doma dítě vykládá, jak na ně ve třídě učitel řval a nadával jim do pitomců. Dospělí by měli jít příkladem," říká otec jednoho z žáků. 

Jen mě napadá, jestli se taky svého synka pořádně vyptal, proč vlastně učitel nadával. Jaký měl k tomu důvod. Připadá mě dost nelogické, že by řval jen tak, pro nic za nic. Třeba to byl právě jeho syn, který učitele vytočil.

 "Nic jsem nepodepsal, ta škola ztratila moji důvěru, během roku jsme s nimi měli spoustu konfliktů," říká jiný otec.

I  mnoho jiných rodičů zaujímá kritický postoj k této nové výchovné metodě. Například  žáci, kteří dojíždějí a zůstanou  poškole, nestihnou autobus a nedostanou se domů. Postižení jsou tak i rodiče, kteří musí pro svou ratolest sami dojet. Tohle mě osobně připadá jako dost chabý argument, nejedná se o děti z první třídy, na které maminka čeká po vyučování u školy, ale o pubertální mládež. Co takhle svému synátorovi vysvětlit, že jestli se nebude chovat slušně, příště by taky mohl dojít ty dva kilometry domů pěšky, když nestihne pro poškolu autobus.

Jiný rodič navrhuje místo trestu a vyhrožování  systém odměny, který by žáky vybízel ke slušné mluvě. Konkrétněji se k tomu dále nevyjádřil. Tak mě napadá, že by třeba Kalle mohl každý den dostat pytlík chipsů za to, že celý den nikomu, ani z legrace, neřekl ku.vo.

Co na to vše ředitelka?

Nadávajícího učitele si pozvala na kobereček. Nechce dále rozpitvávat, co učitel vlastně řekl a v jakých souvislostech. Samozřejmě je nepřípustné, aby i když vyprovokovaní učitelé ponižovali žáky nadávkami. Učitel o práci nepřišel a ani na něj nebyla uvalena hodina poškoly. Prý že stejně po vyučování zůstávají učitelé ve škole tak jako tak, i když ne na poškole.

O práci však přišla jiná učitelka, která zřejmě v afektu zamkla nezkrotitelného rušivého dvanáctiletého kluka do skříně se školními pomůckami. Nakonec, vlezl si tam sám. Nechala ho tam vychládat půl hodiny. Kluk rušil výuku, neposlouchal, dělal si co chtěl a nevěděl co by roupama provedl. Vlezl tedy do skříně, zřejmě aby svým chováním pobavil spolužáky. Nějak se mu to vymstilo. A nejen jemu. Nastalo vyšetřování. Jaké z něho plynou následky? Učitelka celá zoufalá se omlouvá za svůj neprofesiální přečin. Zlobivec má nyní k dispozici dokonce i psychologa, aby se s celou příhodou vyrovnal a neutrpěl psychické újmy, která by ho provázela budoucím životem. Paradox? Asi ne. Dle mnohých. Kdyby tohle vyvedla moje holka, ještě bych jí přidala za to, že se neumí chovat a učitelku bych tedy opravdu nehonila po instancích.

Poslední dobou se sporadicky objevují názory, že právo dítěte na svobodnou vůli, kdy si dítě může dělat co se mu zlíbí a že je mu to ku prospěchu, je poněkud přeceňováno a že by tedy bylo na místě zavést opět přísnější výchovu vedoucí k respektu. Kolik let však ještě portvá, než tento názor prorazí a bude uveden do praxe. Kolik let ještě potrvá záměna učitelského povolání za povolání krotitele dravé zvěře. Kolik let ještě potrvá, než učitelské povolání  nabyde opět svého původního obsahu? Obávám se, že mnoho.

 

 

 

 

Autor: Vlasta Olsson | úterý 11.11.2008 13:43 | karma článku: 26,02 | přečteno: 1619x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

V Maďarsku po nehodě na Dunaji havaroval motorový člun, dva lidé zemřeli

19. května 2024  14:38

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik