Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bacha na ni, je to vdova!

Do nově postavená vilové čtvrti se nastěhovali obyvatelé.  Až na pár vyjímek vesměs mladé rodiny s dětmi. Brzy se všichni spřátelili, navštěvovali se, pořádali pouliční oslavy a vůbec, byli si "dobrými sousedy". 

Vyjímkou mezi mladými rodinami  byla Dánka, velice sociální a milá osoba. Vdovou už byla spousty let a nyní si na stará kolena pořídila nového přítele a nový dům. Pro svůj věk i povahu se stala "matkou" ulice. Skoro všichni by mohli být jejími dětmi.

V ulici žila ještě jedna vdova. Měla dva syny v předškolním věku. Byli to pěkní sígři, všechny děti z ulice se jich bály jak čert kříže. Matka na ně nestačila a oni si dělali co se jim zlíbilo. Nový dům, nový život. Přes ulici brácha coby mužská opora rodiny. Dřív  bydlela s manželem v bytě. Jednoho podvečera viděl z  okna, jak se na parkovišti dva grázlové dobývali do auto. Do jeho auta! Vyběhl ven, aby jim v tom zabránil. Vrhli se na něho. Zůstal ležet mrtvý s kudlou v těle. Šuškalo se, že se není čemu divit, že to byl prý taky pěkný lump. No jo, že by zlí jazykové?

Netrvalo dlouho a přibyla ještě jedna vdova. Mladá vdova. Manžel tragicky zahynul. Zůstala sama s malou dcerou. Potenciální sokyně, usudily manželky a sousedky a začaly kritickým okem zkoumat veškeré vdovino počínání. Stala se  pro ně trnem v oku. Bacha na ni, aby neukradla naše manžílky. Zapomněly její jméno, nikdo jí neřekl jinak než vdova. Přestaly ji zdravit.

Hele, on soused natírá vdově schody, šuškalo se ulicí. Konečně, soused se nabídl sám, že pomůže. Co na tom, obě rodiny spolu kamarádily i před nehodou, proč najednou přestat?

Koukej, on vdově pomáhá s vyhazováním sněhu!  To se druhý soused sám nabídl, že pomůž odházet závěje nahrnuté pluhem a blokující výjezd z garáže. Že příště zase pomůže, slíbil a šel. Doma mu manželka vynadala a zakázale mu, aby vdově jakkoliv pomáhal.

"Bacha, manžel ti sedí u vdovy!" ozvlal se hlas ve sluchátku. To volala kamarádka sousedka. Co na tom, vždycky se tam zastavoval na kus řeči a tajnou cigaretu, když chodil venčit psa. Kouřit mu manželka zákázala a psa musel někdo vyvenčit, děti to bavilo asi tak týden. Dřív to bylo v pořádku. Teď už ne. Pozorní sousedi telefonovali, aby varovali. Co kdyby ho vdova sváděla k nekalostem? Už je tak pozdě. Aby tak, nedej bóže, rozvrátila rodinu. Rozlícená manželka, dřív dobrá kamarádka, pak vlítla na vdovu a vynadala jí do všeho možného, co si jako myslí, přijde si a bere jim manžely.  Vdovin muž byl kdysi její velkou láskou. Žili spolu několik let. Pak se rozešli a ona se vdala, stejně tak i on. Obě rodiny se ale vzájemně navštěvovaly a dítka si spolu vesele hrála. Pohoda. Doposud nejlepší kámoši. Od teďka největší nepřítelkyně. Zakázala svým dětem, aby si hrály s vdovinou dcerou. Ta přišla domů celá ubrečená a nechápala, proč si s ní Jonte, její nejlepší kamarád, nesmí už víc hrát. Jak vysvětit čtyřletému dítěti tuhle zapeklitou situaci! Děti se ale  stejně tajně scházely zalezlé v houští, aby je nikdo neviděl.

A kdepak je vdova tak dlouho?  Má sedět doma a ne se někde courat. A kdo to k ní chodí na návštěvu? A v kolik  od ní odchází. Nějak ztloustla, jestli nebude v jiném stavu, haha, to by tak ještě scházelo. Musíme to samozřejmě oznámit tchýni, aby v tom všem udělala pořádek. No, má se dobře, vdova, dostává důchod, té o nic nejde. Sousedi měli spousty pitomých starostí.  Dokonce i drzost čumět do oken, aby vyslídili, jak to u vdovy doma vypadá.

Na vdovu je zapotřebí si dát bacha. Vyčuhující z řady, nebezpečná osoba. Lichý počet. Žere druhým manžely, rozvrací rodiny. Je lehkých mravů. Nikam nezapadá, všude je navíc. Měla by sedět doma a pojít žalem v tmavém koutě domova. Aby se tak přesunula z kategorie Bacha navdovu do kategorie Chudák ženská.

Tak nějak si to představovali "dobří" sousedé, dřívější kamarádi.

Ulice snad měla jakési prokletí. Po několika letech do ní přibyl vdovec. Mladý vdovec. Manželka mu umřela na rakovinu. Chudák vdovec!

Sousedovic manželky ho opatrovaly jako oko v hlavě. Někdo se o něj musí přece postarat, když se nachází v tak těžké situaci a je tak sám. Děti neměli. Má co jíst? Uvaříme mu, upečeme. Není mu příliš smutno? Není moc sám? Co by si jinak počnul. Jako malé dítě, kterému je potřeba náplasti na bolavý prstíček.

Jejich manželé se nijak neangažovali. Všechno bylo při starém. Nežárlili.  Nevyloučili vdovce ze svého kolektivu. Zůstal pro ně i nadále kamarádem. Neproměnil se v pokušitele a svůdce jejich manželek. Nikdo ho neodsuzoval. Nikdo nezkoumal vhodnost či nevhodnost jeho jednání. Nespadnul automaticky do zvláštní kategorie Bacha  na vdovce. 

Náhoda, případ z jedné ulice nebo všeobecný úkaz vyplývající ze samotné podstaty rozdílů mezi mužskou a ženskou logikou? Jaký je rozdíl mezi vdovou a vdovcem? A proč? Jejich smutek ze ztráty životního partnera je přece stejně bolestivý.

Autor: Vlasta Olsson | úterý 11.8.2009 17:47 | karma článku: 43,72 | přečteno: 9404x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik