Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staňte se prasetem Milana Knížáka...

Kontroverzní "umělec" a více méně samozvaný šéf Národní galerie v rozhovoru pro nejmenovaný týdeník prohlásil, že Karek Gott bude sbírat Slavíky dokud neskoná. "Je to ostuda naší společnosti," zní přesná jeho citace. Že když už neumí svým zpěvem podávat nové informace a ať se raději stará o své děti...

Co dává oprávnění pronést taková slova osobě zvané Knížák, jenž nedokáže ve své narcisistické žárlivosti překousnout, že nějaký muž může mít ještě se sedmdesátkou na krku dvě vlastní super dcerky a k tomu o pár desítek roků mladší manželku a jejich mámu.

Kdo to vůbec je Milan Knížák?

"Staňte se prasetem!" vybízel v roce 1968 se svojí kapelou Aktual ve svých "expresivních" textech, které nedávo po téměř 35 letech znova nahrál, jako nikdy nezveřejněnou část své hudební tvorby, vzniklou v letech 1967 – 70.

Citace z anotace k této studiové nahrávce:

"Hudební složka je podřízena autorovu básnickému, nicméně nemilosrdnému a nekompromisnímu vidění světa. Výborný zvuk a zpěvákovo nasazení tvoří třešničku na jinak velmi pozoruhodném dortu české hudební – a můžeme klidně říci i aktuální – historie..."

"Miluju tebe a Lenina", "Narkomanova milostná", "Gl gl gl/Gl gl gl", "Zastavte všechny války..."

Takové názvy mají písně Milana Knížáka. Jen nepatrná část z jeho úctyhodné "tvorby" prokazuje, že je nadmíru "fundovaná osoba", která je přímo předurčena k tomu, aby mohla kritizovat Karla Gotta.

Každý může brát asi třicet Gottových Zlatých slavíků s pejoratiním nadhledem, nicméně fakt, že za těmito oceněními se skrývá bezkonrurenční převaha tohoto zpěváka na naší popové scéně, je nezvratný.

Úspěch, úspěch a znovu úspěch. Světská sláva, polní tráva. Nic proti tomu, ale evidentní hlasové kvality dávají na vědomí, že to není rozhodně "ostuda našeho národa".

Kdyby místo "Hej, páni konšelé", nazpíval Knížákovo "Zab a leť", nebo "Staňte se prasetem", třeba by se mu zavděčil.. Jako jemu v recenzi v časopise TÝDEN 43/2005:

"Coby hudebník byl Milan Knížák vždycky inspirativní – ať už natáčel zvukové koláže pocházející z rozřezaných vinylů, anebo skládal podvratné šansony na hranici kýče.... Radikálnost se tu překvapivě mísila s ironií a šaškovstvím, viz songy "Děti bolševizmu", "Zab se a leť" nebo "Miluju tebe a Lenina": „Miluju tebe pro tvoje vlasy / Miluju tebe pro tvůj smích (...) / Miluju Lenina pro jeho fousy / Miluju Lenina pro jeho pleš“.... většinou dodá i „my přiblblí kreténové“ či „kvůli pospolitosti seru na pospolitost..."

Poslouchám Broken Tracks - Rock / Pop - a neatačím se divit; řev, disharmonie, souznění pazvuků a těžce intonujících hlasů....

Recenzent to však vidí jasně:

...Materiál na hranici rockové a aleatorické hudby, jeho nekompromisní realizace a především ničím nespoutaný způsob uvažování, s tím vším koncem 60. let Milan Knížák se svojí kapelou Aktual jednoznačně předběhl dobu...

... Jedná se o koláž destruované hudby, kterou Milan Knížák začal vymýšlet v roce 1964 a je jedním ze světových protagonistů tohoto druhu hudby...

Knížák jako věčný student studoval vysokou školu pedagogickou, Akademii výtvarných umění i matematickou fakultu Univerzity Karlovy, ale vždy studia buď zanechal, nebo byl vyloučen.

Po roce 1989 se proto i bez vzdělání stal rektorem AVU, absolvoval na ní později i bez absolutoria řádné vysoké školy doktorantské studium a dodnes tam působí jako profesor.

Chová čivavy a sbírá loutky. Jako malý prý chtěl být pilotem, ale dělá se mu špatně na řetízkovém kolotoči. Vstup do politiky mu zatím nikdy nevyšel. Marně kandidoval do Senátu a parlamentu EU.

David Garkisch z Esquire se ho mj. zeptal:

....Ale vykálet se v Národní galerii, to je přece skoro Knížákův scénář, ne?

"Ne, můj scénář by byl jiný. Postavil bych se doprostřed Národní galerie, stáhl kalhoty a vydělal se tam. Pěkně uprostřed. Ne si dávat bacha, jestli někdo nejde, a schovávat se za panel. Můj scénář není ukradnout obraz, pečlivě ho zatavit a opatrně spustit do přehrady, aby se dal zase nepoškozený vytáhnout. Mají ho vzít, mrsknout ho tam a zničit..."

Prvotní myšlenka, stojící u zrodu Národní galerie, byla prostřednictvím uměleckých děl povznést ducha národa. Koho však mohou povznést takové projevy "avandgardní" sprostoty, hulváctví a zneucnění národní památky...?

Špála, Zrzavý, Tichý, Mucha, Slavíček, Kubišta či Mánes a další se musejí z té zvrhlosti obracet v hrobě... To by si nedovolili ani poplivaní socialističtí realisté...

Přestože Karel Gott před několika dny prohlásil, že nemá čas na urážlivé komentáře Milana Knížáka reagovat, nyní změnil názor a ostré výroky ředitele Národní galerie okomentoval.

"Kdyby byl Milan Knížák opravdovým umělcem, tak bych jeho vyjádření bral vážně. V tomto případě to ale není potřeba, protože každý soudný člověk si udělá o jeho slovech obrázek sám," řekl pro Korzo.

Nejslavnějším "dílem" Milana Knížáka je obraz "Václavka a Dášenka".

Jde pouze o rozmístění cizích fotografií Václava Havla, psa, hřibů, jedné boty a firemní značky. Aniž by pan umělec zřejmě zaplatil autorský honorář neznámým fotografům, udělal si "slávu" jako jistý císař, který se zapsal do paměti svými "novými šaty"...

Údajné sochy, představující jen hystericky nahromaděné předměty denní potřeby a spotřeby, nezasluhují žádný komentář...

Tak takový je umělec Milan Knížák. V destruktivní kostce...

PS: Překlepy vyhrazeny! 

 

 

(Další komentáře, fejetony a ukázky z knih na webech: http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz) Spolupracovník a literární poradce: http://www.aloisdlouhy.cz

Autor: břetislav Olšer | pátek 29.8.2008 13:40 | karma článku: 44,67 | přečteno: 10855x
  • Další články autora

břetislav Olšer

Vzkaz od historika Zídka: prezident Zeman získává podporu méně inteligentní části populace

Redaktor LN Petr Zídek je proslulý bodrý vyprávěč, co rád mele páté přes deváté; jedničkou je v jedovatém plivání po současné hlavě státu Miloši Zemanovi. V podstatě nečiní skoro nic jiného, naposled v elaborátu "Smutné výročí"...

29.1.2016 v 7:29 | Karma: 38,42 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Má mít dítě biologickou matku, či může být lépe vychováváno třeba i lesbickou pěstounkou?

Přečetl jsem si včera v novinách: "Zemanův bezzubý tlak na Nory. Jde však jen o šarádu pro lidi, jako když Kim Čong-un hrozí prstíčkem USA. Myslí si snad, poté, co nazval Nory únosci dětí, že s ním budou jednat o nějaké smlouvě?"

27.1.2016 v 7:27 | Karma: 29,14 | Přečteno: 909x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Propaganda OSN pro dr. Chocholouška; jaderná havárie a 10 mil. lidí ČR prchá do Peacestánu

Následují text není sci-fi, ani hoax či výplod deformované mysli, nýbrž nová vzdělávací kampaň pro české základní a střední školy organizace META a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), staví žáky do role uprchlíků.

26.1.2016 v 7:26 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Peláší, jako by jim u zadku hořela koudel; jak eufemisticky nazvat řízenou invazi běženců

Pozoruji svět a mám už jasno; největší stěhování národů po 2. sv. válce je jen byznys partičky mazaných mafiánů, kteří využívají islamistických útoků na obyvatele Afriky, Blízkého východu a Asie; za netečného přihlížení bossů EU.

25.1.2016 v 7:25 | Karma: 39,99 | Přečteno: 2350x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Chcete vědět, proč Norové unášejí cizí děti a proč se chová Barnevernet jako Hitlerjugend?

„On je to v podstatě únos dětí, druh gangsterismu,“ komentoval prezident Zeman počínání norského Barnevernetu v pořadu z Lán. Únos dětí označil za nejodpornější gangsterský čin; chová se prý k dětem jako nacistický Hitlerjugend...

21.1.2016 v 7:21 | Karma: 36,60 | Přečteno: 2920x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce