Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prý je příznačné mít o výročí Mnichovské zrady svatováclavskou pouť

Tak se to poněkud zvláštně seběhlo; v den připomínky zavraždění sv. Václava bylo i výročí Mnichovské dohody. Tisíce křesťanů přišlo na slavnostní poutní mši do Staré Boleslavi, kde byl před 1078 lety zavražděn kníže Václav. Prý je příznačné mít o výročí Mnichovské zrady svatováclavskou pouť... Proč? 

Ilustrační foto...

Protože tam byl i německý kardinál Reinhard Marx z Mnichova. Při mši řekl, že velice lituje všeho, co se stalo 75. let od podpisu Mnichovské dohody. Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi byla se vší parádou, i s relikvií patrona české země - lebkou přemyslovského knížete Václava. Mnohým připomněla legendu o českém světci, jenž žil v letech 907 až 935, kdy byl zavražděn 28. září svým bratrem Boleslavem.

Po silném vpádu Sasů a Bavorů do Čech se jim Václav poddal a stal se jejich spojencem. Zradil českou suverenitu, tolik mu připisovaný symbol české státnosti? Pravděpodobně kvůli mocenským pohnutkám jej zavraždil jeho bratr Boleslav a dobyl tak knížecí stolec pro sebe. Miloš Zeman před časem řekl, že svatováclavská tradice byla a je "tradicí druhé republiky a protektorátu, svatováclavská orlice byla udělována Emanuelem Moravcem". Sv. Václav sice proslul vzdělaností a zbožností, ale též se pro mnohé stal symbolem servility a kolaborace.

Údajně, na rozdíl od svého bratra Boleslava a koneckonců i na rozdíl od ostatních Přemyslovců. dospěl k názoru, že ohnutá páteř je tím nejlepším způsobem, jak se vyrovnat s velkým sousedem. Podle historika Františka Palackého platil ročně 500 hřiven stříbra a 120 volů saskému králi Jindřichu Ptáčníkovi. Ohýbání páteře je pro Čechy silně signifikantní; viz. bitva na Bílé hoře a následující doba cizáckého útlaku, okupace nacisty v Protektorátu Böhmen und Mähren, poté i vojsky Varšavské smlouvy, o EU ani nemluvě... Že si Palacký obracel dějiny k obrazu svému? A jak to můžeme vědět, že tomu tak bylo? Pár století potom. Kdo dokáže, že lebka je sv. Václava, a ostatky v každém chrámu, jenž nese jeho jméno. Po tisíciletí podle DNA...?

Kardinál Max byl v Mnichově následníkem Josepha Ratzingera, který se posléze stal papežem Benediktem XVI. Když Německem otřásaly sexuální skandály v církevních školách, vyšel najevo též další případ sexuálního zneužívání z řezenského chlapeckého sboru, který vedl bratr bývalého papeže Benedikta XVI. Stále častěji se ozývaly hlasy, aby se k věci vyjádřil i Svatý otec, když tehdy působil jako arcibiskup v bavorském Mnichově.

Svatý Václav je patronem české země, jeho Svatováclavská orlice byla udělována během Protektorátu Emanuelem Moravcem, což je dosti výmluvné, byť také státní Řád českého lva získali rozliční politici, Fidelem Castrem počínaje, přes Kaddáfího a Jásirem Arafatem konče. V protektorátním Böhmen und Mähren byla tradice Sv. Václava přece jen citlivější záležitostí. Symbol československé státnosti v rukou nacistických kolaborantů. Napadlo mě, kolik českých “hrdinů” se bránilo tvrzením, že do KSČ vstoupili, jelikož museli, aby uživili své rodiny a zachránili si své životy, přitom na schůze prý nikdy nechodili, StB ani neviděli…

Kolaborace s nacisty se nevyhnula ani českým umělcům. Během 2. světové války udělil státní ministr K. H. Frank pozlacený Čestný štít Protektorátu Böhmen und Mähren se Svatováclavskou orlicí mj. spisovateli Františku Kožíkovi a malíři Maxi Švabinskému. Odmítnutí “ocenění” by se rovnalo transportu do koncentráku. Oceňování bylo určeno „pro vyznamenávání příslušníků protektorátu, kteří se osvědčili vzorným postojem nebo plněním povinností a stálou pohotovostí k nasazení“. Představa, jak jsou charakterní oba zmínění umělci tváří v tvář Hitlerovu státnímu ministru, je spíš k tragickému pobavení; troufl by si Kožík nebo Švabinský vrátit Frankovi Svatováclavskou orlicí…?

..."Jeden po druhém předstupovali před holohlavého muže, snažícího se vyhlížet odhodlaně a energicky, a s úklonou, s úsměvem či strnule a trpně přejímali z jeho rukou vyznamenání: spisovatel František Kožík, básník František Hrubín, skladatel Václav Trojan, komik Vlasta Burian, herečka Marie Glázrová, basista Pavel Ludikar, sopranistka Marie Budíková-Jeremiášová, barytonista Jan Konstantin, sochař Jan Lauda, malíř Karel Svolinský, herečka Adina Mandlová, herec Gustav Nezval, režisér Otakar Vávra a další, celkem dvaadvacet umělců a novinářů. Když vystoupili na pódium ozdobené květinami a výsostnými znaky Německé říše a Protektorátu Čechy a Morava, pozdravil každý vztyčenou pravicí. Psal se 12. červenec 1942. V den sedmdesátých narozenin státního prezidenta Emila Háchy uděloval ve Smetanově síni Obecního domu v Praze ministr lidové osvěty Emanuel Moravec národní ceny kulturním pracovníkům….“ píše se v eseji "Soudobé dějiny - Intelektuálové v soukolí moci".

Je to stejně tragicky děsné, jako když Václav Talich reagoval na Moravcova slova o „oplozujícím vlivu“ německé hudby na hudbu českou. Zájem nacistického Německa o českou hudbu postavil Talich do kontrastu s údajnou lhostejností dříve „spřátelených“ Francouzů. Nadále měla podle něho česká hudba jít „v těsném sledu oněch tendencí, jimiž kráčí kupředu hudba německá“, vzdálena bude naopak provždy hudbě francouzské a ruské. V závěru projevu čteme:

„Státnický čin našeho moudrého pana státního prezidenta dr. Emila Háchy nám umožnil, že v době, kdy na válečném poli hřmí děla, my, čeští hudební umělci, máme plnou možnost pracovati na vlastním zdokonalení a tak se připraviti vhodně na to, co od nás Říše očekává. (…) Buďme dětmi hodnými veliké doby a využijme ku prospěchu Říše i vlastního kmene oněch výhod, které nám dopřává geniální Vůdce Adolf Hitler!“ Šéf opery Národního divadla vyzval, aby se Češi postavili do jedné řady s těmi, kdo tvoří „nový ráj“ a novou Evropu. Nezavání to náhodou rovněž velezradou á la český Senát…?

Nakonec byly při letošní svatováclavské pouti spokojeny všechny populistické osobnosti přes široké česko-německo-sudetské politické spektrum; Bernd Posselt, co byl spolkovým předsedou Sudetoněmeckého krajanského sdružení, jehož je nyní mluvčím, za to, že kdyby nebylo Mnichovské dohody, nebylo by vyhnání sudetských Němců a ani jeho dobrého živobytí, kardinál Marx si zase vysloužil potlesk za slova o své lítostí nad Mnichovskou zradou, spokojen byl i další kníže - Karel Schwarzenberg, že se na pouti mohl v klidu vyspat, stejně jako prezident Zeman, že byl opět citován, i když s mírně kontroverzními slovy. Ale jen hlupák nemění svůj názor...

Inu, provokatér kardinál s příznačným plnovousem, příjmením Marx a svým dílem "Kapitál" je opět vzorem komunistům z KSČ, co se ještě prý neomluvili za své hříchy minulosti, zatímco pan kardinál za Mnichov ano, byť až po 75. letech...

http://bretislav-olser.enface.cz/?s=kom-objektivita-britske-listy

http://www.usd.cas.cz/archiv_SD/sd_1_2009.pdf

Bude brzy nacismus předpokladem úspěšné kariéry…?

Odpustili už Židé Wagnerovi či Voltairovi jejich antisemitismus…?

Zabíjet kvůli Dostojevskému či Wagnerovi?

“Padouch” nebo hrdina, všichni jsme jedna rodina…

Je za církevními restitucemi i podpora nacistických zločinců…?

A co fotky hajlujícího Högera či Kubišové a Čáslavské s Dubčekem..?

Kdyby žil Henlein, dal by to on Vondráčkovi cenu za lidská práva…?

 

Další komentáře, glosy, reportáže a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)- http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php?  

Autor: břetislav Olšer | pondělí 30.9.2013 17:27 | karma článku: 15,36 | přečteno: 828x
  • Další články autora

břetislav Olšer

Vzkaz od historika Zídka: prezident Zeman získává podporu méně inteligentní části populace

Redaktor LN Petr Zídek je proslulý bodrý vyprávěč, co rád mele páté přes deváté; jedničkou je v jedovatém plivání po současné hlavě státu Miloši Zemanovi. V podstatě nečiní skoro nic jiného, naposled v elaborátu "Smutné výročí"...

29.1.2016 v 7:29 | Karma: 38,42 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Má mít dítě biologickou matku, či může být lépe vychováváno třeba i lesbickou pěstounkou?

Přečetl jsem si včera v novinách: "Zemanův bezzubý tlak na Nory. Jde však jen o šarádu pro lidi, jako když Kim Čong-un hrozí prstíčkem USA. Myslí si snad, poté, co nazval Nory únosci dětí, že s ním budou jednat o nějaké smlouvě?"

27.1.2016 v 7:27 | Karma: 29,14 | Přečteno: 909x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Propaganda OSN pro dr. Chocholouška; jaderná havárie a 10 mil. lidí ČR prchá do Peacestánu

Následují text není sci-fi, ani hoax či výplod deformované mysli, nýbrž nová vzdělávací kampaň pro české základní a střední školy organizace META a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), staví žáky do role uprchlíků.

26.1.2016 v 7:26 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Peláší, jako by jim u zadku hořela koudel; jak eufemisticky nazvat řízenou invazi běženců

Pozoruji svět a mám už jasno; největší stěhování národů po 2. sv. válce je jen byznys partičky mazaných mafiánů, kteří využívají islamistických útoků na obyvatele Afriky, Blízkého východu a Asie; za netečného přihlížení bossů EU.

25.1.2016 v 7:25 | Karma: 39,99 | Přečteno: 2350x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Chcete vědět, proč Norové unášejí cizí děti a proč se chová Barnevernet jako Hitlerjugend?

„On je to v podstatě únos dětí, druh gangsterismu,“ komentoval prezident Zeman počínání norského Barnevernetu v pořadu z Lán. Únos dětí označil za nejodpornější gangsterský čin; chová se prý k dětem jako nacistický Hitlerjugend...

21.1.2016 v 7:21 | Karma: 36,60 | Přečteno: 2920x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce