Mír se uzavírá pouze s nepřáteli, pokud však chtějí...

Ten příběh znám nejen z Národní třídy v Praze, ale také ze Západního břehu Jordánu. Tam se sice nanabízely růže příslušníkům SNB, ani lokálním Arabů, co si říkali Palestinci, ale podáním ruky Židů smír, možná i mír.

Zrovna to, co nabízí levicové izraelské hnutí Shalom Aschav - Mír hned, když tvrdí, že mír se uzavírá pouze s nepřáteli. Zapomnělo ovšem na zásadní věc; pokud tento mír bude druhá strana vůbec chtít a příjme podanou ruku.

Před jedním z demonstrantů, který zamířili na mítink ČSSD na pražské Pankráci s krabičkou vajíček, poklekl Jiří Havel, lídr kandidátky socialistů před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, a nabídl mu růži.

Mladík ji však odmítl, oba se chvíli mlčky pozorovali, následně se Havel zvedl a odešel. Tím potvrdil psychologii dvou rozhovorů, které jsem měl možnost konfrontovat při své nedávné návštěvě Izraele.

V nejmenovaném vojenském tisku z dávných let "šestidenní války" byly dva rozhovory. Na titulní straně s generálem a ministrem obrany Izraele Moše Dajanem a uvnitři listu s vojínem ze Západního břehu Jordánu a mým dnešním přítelem Tomi Shvedem.

Zatímco generál se snažil uklidnit vášně mezi Židy a muslimy, když tvrdil, že jediné východisko je nabídnout jim vstřícnost a porozumění, vojín, na něhož zbylo pouze místo uvnitř média, měl jiný názor.

"Arabové jsou naprosto nevyspytatelní; každé gesto dobré vůle, naši snahu o mír a přerušení nesmylné války, považují za naši zbabělost, strach a poníženost. Když vystěhujeme své osady v Pásmu Gazy nebo v Samaří, neberou to jako naši snahu o mír, ale oslavují to jako své vítězství nad strachem podělanými Izraelci..."

Možná srovnávám nesrovnatelné, ale alespoň malé ponaučení by z této epizodky z židovského státu i z mítinku českých socialistů mohlo vzejít.

Čeští házeči vajíček fakt mají dost blízko k palestinským házečům kamení, ať si mě za má slova kamenují všichni "pravověrní" pravičáci, a ať přijdu o karmu, jelikož nepatřím do řady politických kverulantů, ale bez vzájemného porozumění to zkrátka nejde nikde na světě, ani mezi blogery a nicky...

Ke všemu je jejich "vajíčková válka" oficiálně uznána a legalizována médii i policií, která odmítá v rámci "svobody projevu" zasahovat, takže prodejci vajec mají finanční hody. Kde není žalobce, není ani soudce, jak je to ostatně v "demokratickém" zřízení běžným zvykem...

Naopak; napadení jsou hromadně zesměšňováni, pokud se nestaví na odpor, a kritizováni, jestli se brání, zatímco házeči beztrestně kandidují na post celebrit, i když jen na jedno použití... 

PS: Z tiskového prohlášení prezidenta republiky Václava Klause poté, když při dalším mítinku byli členové ČSSD a jejich sympatizanti napadeni stovkami vajec:

"Jsem zděšen vzmáhajícími se projevy násilí, nenávisti a netolerance, jehož jsme svědky v probíhající předvolební kampani... Je to bezprostřední útok na elementární principy demokratické soutěže politických stran, kterou jako prezident republiky i jako občan jsem povinen hájit... Nedopusťme, aby předvolební klání politických stran dostávalo charakter pouličních válek...

 

(Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech: http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: břetislav Olšer | středa 27.5.2009 14:55 | karma článku: 19,33 | přečteno: 967x