Krása ženského tenisu negativně ovlivněná československou blbostí.

Každý s trochou estetiského cítění jistě uzná, že sledovat současný světový tenis je vrcholný zážitek. 

V mužské části běhají po kurtech elegantní gentlemani, kteří se vzájemně ctí, umí přijmout porážku a dokážou vítězi pogratulovat. Už to sice není taková sranda jako když hrával John McEnroe a prošpikovával mače výbuchy vzteku a hádkami s rozhodčími, ale tenis se posunul vzhůru nejen finančně. Sice občas na kurtě vidíme některého z hráčů připomínajícího fotbalistu, kdy se zdá že účes či barevnost kérek je středem jeho světa, ale budiž, je to zpestření.

Při sledování ženského tenisu si každé mužské oko přijde na své. Ať už díky černé věstonické Venuši jménem Serena Williams, či tmavovláskám, ať už je to Ana Ivanovič nebo Julia Georges. Kráse blondýn dominuje Maria Sharapova, ale mně se stejně nejvíc líbí Andrea Hlaváčková protože je velmi sympatická.

Strašně rád sleduju jak do toho holky řežou a většinou jim to jde a to je hrozně sexy. Tenis je nádherná hra a když je ozdobena krásnými slečnami v elegantních oblečcích, je to zážitek.

Bohužel je ale poškozen českými či slovenskými komentátory. Oni za to chlapci asi nemohou, je to dáno jakousi československou arogancí, že je třeba každé tenisce, která není českého původu, zkomolit jméno přechylováním. Je to neskutečný hovadismus, ale je to asi rozkaz nějakého ústavu či úřadu, který nás “chrání” před světem, abychom nezdivočeli. Kdysi jsem slyšel na toto téma rozhovor se skvělou komentátorkou, tenistkou Sandrou Kleinovou, která odmítala jména hráčkám komolit a snad i proto musela v české televizi skončit. Pro mne bylo její komentování zážitkem, nejen pro její příjemný hlas, ale i proto že tomu rozuměla mnohem víc než kdokoli jiný. Její vyjádření že Martinu Hingis zná jako Hingis a ne Hingisovou, tak jí nejde z pusy aby jí jméno komolila, mělo logiku.

Možná dokážu pochopit, že některý ze zahraničních komentátorů zkomolí jméno Tomáše Berdycha na Berdyč, ať už proto že neví jak se to správně čte nebo že neumí vyslovit “ch” na konci jména. Vůbec ale nechápu, proč když má Sharapova koncovku jména stejnou jako Kvitová, my ji musíme jméno zkomolit na Šarapovová! Neměla by být Petra taky Kvitovová či sestry Plíškové Plíškovové nebo Hradecká Hradeckovová?

Vrcholem bylo ženské finále Wimbledonu, kde se sešly dvě tenisové generace a byl to krásný boj. Bohužel jsem byl znechucen stokrát do kola opakovanou zkomonělinou Muguruzuová nebo snad Mugurusoová, nevím, komentátor to tak drmolil, není divu, že mu nebylo rozumět. Domnívám se že zrakově postižení na tenis v televizi nekoukají a i ti by jistě nebyli na pochybách, že když hraje Serena Williams s Garbine Muguruza, jedná se o ženský tenis. Chápe to celý svět, jen my Češi či Slováci si musíme stále komolením jmen připomínat že hrají ženy. Že bychom byli tak blbí a jinak to nepoznali? Když hrávala Li Na a to se jistě v asijských jménech tolik nevyznáme, nikdo ji nekomolil na Li Naová. Rozum mi to nebere!

Komentátoři na Nově mají asi světovou úroveň když běžně používají termíny jako “chip and charge”, “winner” atd., ale pak příkladně maločeskoslovensky komolí tenistkám jména. Je to peklo.

Vrcholem bylo vyjádření slovenského komentátora že Martina Hingisová prijímá “standing ovations”.  

Věřím že všichni kteří sledovali v neděli ráno komentář Petra Robejška ohledně situace v Řecku pochopili když řekl, že se sešli Merkel s Hollandem, že nešlo o dva chlapy. Nebo se mýlím?

Je obecně známo že ve slušné společnosti, když někdo někomu zkomolí jméno, je to nezdvořilé a trapné. Naši komentátoři jsou nezdvořilí a trapní stokrát za set.

Při sledování Wimbledonu jsme vizuálně byli v té nejlepší společnosti, ale díky doprovodnému slovu jsem si připadal jak někde na buranově.

Otevíráme se Evropě a světu po všech stránkách, neměli bychom se otevřít i tak že přestaneme komolit ženská jména?

Jsem přesvědčen že by to bylo nejen slušné, ale i praktické. 

Pozn.red.: článek aktualizován v čase administrátorem.

Autor: oliver burian | středa 15.7.2015 11:13 | karma článku: 32,13 | přečteno: 3074x