Zamyšlení nad syrskými sirotky

Paní Šojdrová se nechala slyšet, že zaktivuje paní Zemanovou a Babišovou, aby zalobovaly u svých manželů za přijetí 50 syrských sirotků.

Já osobně jsem přesvědčená, že o životě dětí nemohou a nesmí rozhodovat politici, je to  nemravné. Od zájmu o nezaopatřené jedince máme charitativní organizace a pokud se některá z nich rozhodne pomoci nějakým sirotkům z cizí země, ať ze Sýrie, nebo z Ukrajiny, Haiti nebo odjinud, měla by být připravená na to, že se jedná o několik desetiletí trvající proces. Protože nejde o to dovézt do naší země 50 okatých hladových dětí, postavit je s magnificencí mnou před kamery, nakrmit je, ošatit a ubytovat. Jde přece o přesazení cizích rostlinek do české půdy, a to znamená věnovat těm dětem  dost odlišnou péči, než pro děti české. Sirotci z válkou nebo přírodními katastrofami poničených zemí mají jednak své nesdělitelné zážitky a jednak si nesou s sebou i nesdělitelné výchovné vzorce a kdo se rozhodne jim pomáhat, měl by počítat s mnoha překážkami, na které v budoucnosti narazí. U syrských dětí je asi nejpodstatnější, jak se vyrovnají se zjištěním, že pocházejí z muslimské kultury. S velkou pravděpodobností ji budou chtít poznat, s velkou pravděpodobností se je budou snažit vtáhnout čeští muslimové, případně syrští příbuzní, do svého prostředí a s velkou pravděpodobností se nejeden z nich z nejistoty a nezakořeněnosti může přihlásit k radikalismu.

Přesto se domnívám, že jsou v naší zemi lidé, kteří jsou schopni se některých dětí ujmout, připravit je pro život a případně přijmout i výchovné neúspěchy, nikoliv však skrze politický cirkus. Apropos, proč se paní Šojdrová nezajímá o 50 ukrajinských sirotků?

Bohužel, politik typu paní Šojdrové uvažuje zbrkle a zároveň kalkuluje. Zbrklost se projeví tím, že přece nesmíme být tak bezcitní a nepomoci 50 dětem. Vůbec ale neřeší, že těch dětí jsou tisíce. A kalkul se projeví automaticky vedle zbrklosti – budu morálně nad ostatními, to JÁ zachraňuji syrské děti, MĚ budou voliči obdivovat. Nebudou, povrchnost a faleš netáhne.

Komentář k článku https://zpravy.idnes.cz/sojdrova-babis-zeman-sirotek-syrie-imigrace-fzx-/domaci.aspx?c=A180916_204435_domaci_kafi

Autor: Olga Pavlíková | pondělí 17.9.2018 0:30 | karma článku: 41,94 | přečteno: 2334x