Vraždy taserem

Distanční elektrický paralyzér funguje na vzdálenost až 10 m a pronikne oděvem o tloušťce až 50 mm. Údajně ochromí pouze kosterní svalstvo a zasažený člověk zůstane při vědomí, pouze neovládá po několik minut své tělo.

Oficiálně začal být používán policií v Los Angeles v r. 1991 a u nás legalizoval jeho použití policejními zásahovými jednotkami Ivan Langer v r. 2008.

Wikipedie u tohoto pojmu uvádí tuto perlu:“Výhodou je, že výstřel VĚTŠINOU není smrtelný …“. Dále uvádí např., že v r. 2009 bylo ve Spojených státech taserem zabito policisty 59 občanů, nejmladšímu bylo 15 let a nejstarší byla 62-letá žena. Celkem odhadla Amnesty International, že od r. 2001 do r. 2012 bylo taserem zabito ve Státech nejméně 500 osob.

Na Novinkách uvádějí pod titulkem „Bývalý útočník Aston Villy Atkinson zemřel po zásahu policejním taserem“. Policie údajně zasahovala v jeho domě v Británii v noci nad ránem a Atkinson zemřel po půldruhé hodině po zásahu na zástavu srdce.(https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/411963-byvaly-utocnik-aston-villy-atkinson-zemrel-po-zasahu-policejnim-taserem.html )

Jako šílený dovětek je v článku uvedeno, že Twitter v pondělí zaplavily kondolence rodině od jeho bývalých spoluhráčů i klubů. Jejich kolega byl zavražděn taserem a oni prostřednictvím sociální sítě kondolují. Činí totiž přesně to, co se od nich očekává – zamumlají pár zkroušených vět a vzpomenou na bohatýrské časy. Že došlo opět ke vraždě nikoho vůbec nenapadá, zkrátka, měl smůlu, že to nevydržel.

Pamatuji si příběh postaršího Čecha neznalého angličtiny, který v rámci zpožděného příletu na kterési americké letiště zmatkoval a také ho horliví, resp. bezohlední policisté srazili taserem s následkem srdeční zástavy a skonu. Proč by si nezastříleli, krev přece neteče, a svíjející se bezmocný chlápek je docela k popukání.

O naší zemi uvádí Wikipedie zjevně velmi rozvážné používání této zbraně. Jeho pomocí pacifikovali vražedkyni ve škole ve Žďáru, japonského sprejera, který znehodnocoval fasádu Národního divadla i podivného cizince, který letos z Národního divadla shazovat cihly na kolemjdoucí. Snad se tento odpovědný přístup nezmění. V těch zemích, kde tasery zneužívají, se to změní jen tenkrát, když si to lidé vydobudou.

 

Autor: Olga Pavlíková | pondělí 15.8.2016 17:40 | karma článku: 24,71 | přečteno: 777x