Svévoli EU lze zamezit, pokud proti ní budeme bojovat

Občas se stává, že informace o nějakém nařízení z dílny EU se diskutuje před jeho zavedením do praxe a dokonce se občas podaří, že je takové nařízení upraveno ve prospěch občanů. Proč to není pravidlem?

V Evropské unii nás zastupuje 21 europoslanců a  jedna komisařka, která má na starosti porfolio spravedlnosti, spotřebitelské politiky a rovnosti pohlaví. Kandidáty na europoslance vybírají politické strany, v současnosti máme 4 poslance v barvách hnutí ANO, 4 poslance za TOP 09 a STAN, 4 europoslance za ČSSD, 3 poslance za KSČM, 3 poslance za KDU-ČSL, dva poslance za ODS a jednoho poslance za Stranu svobodných občanů. Volby proběhly 23.až 24.5.2014, tudíž dnes, na sklonku listopadu 2014 je oprávněné se zajímat o to, jak pracují.

My, běžní lidé, pokud se zajímáme o politické a občanské dění, máme jakýsi přehled o situaci na Ukrajině, v Rusku, v Izraeli a Palestině, řešíme Zemana, islám, Norsko, počasí v Americe atd., tedy na základě médii zprostředkovaných informací se pokoušíme porozumnět našemu světu, případně se i k událostem vyjádřit. O instituci Evropská unie a o její činnosti jsou však hodnověrné zprávy nulové. Z nějakých zdrojů občas prosáknou podivné informace o tom, co se na nás chystá a my nevíme, na čem jsme, co chystá vláda, zda vůbec něco chystá. To je ale velmi špatné.

Evropský parlament je sešlost velmi dobře placených politických zástupců jednotlivých států a domnívat se, že jsou to lidé práce, je v mnoha případech neopodstatněné. Ti lidé se dostanou do soukolí zaběhnutého systému moci, jsou nějakým způsobem úkolováni a vesměs si hlídají čas, kdy poskládají fidlátka a tradá na golf. Nezachytila jsem zprávu o jediném europoslanci, že by předložil nějaký návrh na zastavení rozběhnutého stroje-molocha, prohlédnutí zpuchřelých součástek a zamyšlení se nad pořízením stroje nového a přátelského k zemím EU.

Přátelské a uctivé uspořádání k občanům EU zahrnuje především toto:

-   veřejné informace o záměrech EU ve všech oblastech jejího vlivu

-   otevření veřejné debaty k těmto záměrům tak, aby byly přesáty všechy balastní prvky záměru a zůstal jen ryzí materiál

-   veřejné prohlášení a následné dodržení principu zákazu spolupráce s lobisty pro všechny zaměstnance EU pod pohrůžkou ztráty mandátu či pracovného místa, resp. i jiných postihů

-   pokora europoslanců a jejich vrcholových představitelů, kteří jsou ve skutečnosti zaměstnanci občanů Evropské unie, je nezbytnou součástí jejich duševní hygieny

Nerušila bych EU, ale je na čase požadovat, aby ty prohnilé prvky jejího fungování byly odhalovány a nahrazovány smysluplnými změnami. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Pavlíková | čtvrtek 20.11.2014 13:59 | karma článku: 20,36 | přečteno: 726x