Šmejdi v nás

Výztižný pojem „šmejdi“ se vžil poté, co režisérka Sylvie Dymáková zdokumentovala ve stejnojmenném filmu zvrácené manipulativní praktiky obchodních zástupců na předváděcích akcích pro seniory.

Tento dokument zalarmoval média i občany k větší pozornosti vůči naivním seniorům, přesto i nadále konstatujeme, že tzv. šmejdi nevyklidili pole a dále provozují svou činnost.

Nedávno upozornila ve svém blogu paní Zuzka Součková na nikoliv ojedinělé praktiky obchodních zástupců Stavební spořitelny na příkladě, kdy stařečkovi úředník dvakrát nevýhodně a se lživou záminkou aktualizoval stavební spoření na vysoké částky tak, aby on sám dosáhl na provize.

Za šmejdy považuji také všechny spekulanty, kteří nevytvářejí žádné hodnoty, nýbrž sedí na burzách, nebo u svých počítačů a sázejí na vzestup nebo pokles hodnoty komodit a měn.

Za šmejdy, povětšinou jinak nezaměstnané nešťastníky, považuji i call operátory různých institucí, kteří osloví klienta s nevyžádanou nabídkou a celý hovor směřují k uzavření smlouvy po telefonu. Takové smlouvy jsou pak pro méně ostříleného zákazníka bičem téměř nevypověditelným.

Před časem kolovala po internetu tajně pořízená nahrávka o šmejdech z farmaceutického byznysu. Školitel na ní nabádal lékaře, aby své "výzkumy" upravovali tak, aby výskledek byl pro příslušný preparát příznivý. Např., pokud se prokazují nepříznivé účinky léku, vypreparovat jen tu část populace (např. věkovou), u které účinky evidovány nejsou. Kdo neviděl, mrkněte na   https://www.youtube.com/watch?v=bgV5cKGWm_ 

Osobně jsem se před cca 15 lety účastnila v nějakém mezidobí, hledajíc nové zaměstnání, školení na činnost pojišťovacího agenta. Školení bylo skandálně podvodné, mělo budoucího klienta přesvědčit pomocí cukru a biče o tom, že bez pojištění nepřežije a navíc ho mělo zatáhnout do pojišťovacího řetězce, aby prostřednictvím slíbených bonusů získával nové klienty, tj. práskal své kamarády a známé. Na školení jsem se poněkud ošívala, ale až po několika lekcích mi došlo, že se jednak jedná o klasické letadlo a jednak, že takto se do znemravňování lidí zatahuje postupně celá populace.

Mrazivé je, kolik lidí je ochotno bohatnout na něčem, co je nemravné. Okrádat staříky, obelstít klienty, spekulovat a vše si omluvit svými potřebami a odkazem na to, že to tak dělají všichni. Všichni tito šmejdi si neuvědomují tu skutečnost, že pokud se ze všech lidí stanou šmejdi, nebudeme mít co žrát, jen se budeme vzájemně podvádět.

Každý člověk, který sází na nepozornost či nedostatečnou obeznámenost své vyhlédnuté oběti s problematikou, je šmejd. Má smysl takové lidi soudit  a trestat podle běžných zvyklostí? Myslím, že daleko účinnější trest pro šmejdy, kterým se prokážou nekalé činy či úmysly, je jejich osobní veřejné zhanobení, dříve se tomu říkalo pranýř. Na veřejném místě je provinilec umístěn do klece a lidé si na něj ukazují a vědí, že to je ten šmejd, co obluzuje, podovádí a okrádá lidi a vůbec mu nezáleží na tom, jakou škodu napáchá. A v trestním rejstříku takové osoby bude zapsáno „šmejd“. Jsem přesvědčená, že by se záhy naší společnosti hodně ulevilo.

 

  1. P.S. Ano, vím, že naše ctěné právě o miliardu a něco bohatší soudce takové marginálie nezajímají, žádná sláva ani prebendy z toho nekynou. Ale snažit by se i tak jeden měl bez přestání.
  2. P.S. Ať počítám, jak počítám, vychází mi pro 3200 soudců a stáních zástupců krát 36 měsíců krát 10 000 Kč (pro většinu je vypočtena částka méně než 5 000 Kč, ale vzal to čert) výsledek 1 152 000 000 Kč. Takže, co vlastně ta Válková sesmolila za dlužný výpočet a hlavně, celá vláda skočila na jakousi imaginární návnadu 5 či 10 miliard, včetně slavného ministra financí? A vůbec, nepřipadají vám někteří naši soudci jako šmejdi první kategorie?
Autor: Olga Pavlíková | středa 11.2.2015 18:21 | karma článku: 17,73 | přečteno: 759x