Puch z Pruchniku

V jakémsi polském Pruchniku Puchniku pálili zapálení katolíci Jidáše v podobě panáka, napřed ho však zapálené dětičky zapálených dospěláků zmlátily.

Prý je to pozdně středověká zvyklost a už se ani v Polsku neprovozuje a páteční pokus o obnovení této tradice vzbudil rozruch, hlavně kvůli židovským rysům panáka.

Jidáš byl žid, stejně jako Kristus byl žid. Jidáš (Judas) doprovázel Krista s jeho dalšími 11 učedníky a dle tradice Krista zradil za slavných třicet stříbrných, když prozradil židovským velekněžím, farizeúm a zákoníkům (kterým Ježíš nabourával jejich nezpochybnitelné pravdy), kde Krista bez pozornosti davů lidí, naleznou. Jsou dohady, že Jidáš od Krista očekával mocenské uplatnění a štvalo ho, že se Ježíš k ničemu takovému neměl. Jiní se domnívají, že toužil po tom, aby Ježíš před davem svých pronásledovatelů dokázal svou zázračnou moc. Další předpokládají, že Jidášova figura byla do Ježíšova příběhu vložena z dramatických důvodů. Jidáš je v podstatě zcela okrajová postava, je důležitá pouze v tom ohledu, že jeho jednání je  jednáním obyčejného a běžného člověka – za pár šupů něco ze zlosti nebo ze zvědavosti, co nastane, prozradí. Celá hysterie kolem Jidáše je hloupá, kdyby nezafungoval Jidáš, Ježíšovi pronásledovatelé by si ho vyhmátli někde jinde o pár dní později.

Co to je v lidech, kteří jsou v běžném životě velmi racionální, často úplně bezcitní, ale jakmile dostanou příležitost vybít své nenávistné pudy, kopou kolem sebe jako rozumu zbavení? Co to je za duchovního, který dá podnět k takovému cirkusu? Co vyroste z dětí, které dostanou příležitost kopat a mlátit byť jen do slaměného Jidáše, který se ničím, než těmi pejzy, neliší od jejich tatíčků a mamiček?

Každá duše každého člověka potřebuje podněty ke svému růstu a rozletu. Velikonoční cirkus, který vykládá „Boží zákony“ podle svých světských potřeb ji nepovznese, však se rozhlédněme, jací jsme. Maximálně trochu pobožnůstkáři, když se preláti navlečou do parády, a jinak hajzlíci, kteří začnou mudrovat, zda přece jen na těch židech není nějaká vina za Kristovu smrt. My všichni přece neustále křižujeme laskavost, slušnost, skutečnou krásu,  lásku k pravdě a další opravdové hodnoty.

Komentář k https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/polsko-antisemitismus-zid-rasismus-pravo-a-spravedlnost-pruchnik-velikonoce-jidas.A190423_101431_zahranicni_dtt

Autor: Olga Pavlíková | úterý 23.4.2019 17:17 | karma článku: 14,64 | přečteno: 397x