Polky dokázaly, že v jednotě je síla. Na nás číhá čínské neštěstí - sjednotíme se?

Velké vzedmutí nevole v Polsku, ve kterém chystala klerikální vláda absolutní zákaz potratů, celý proces zastavilo, vláda si uvědomila, že by to byl její konec.

Dnes máme na stole ve všech médiích zprávu, že se Čína uráčila laskavě vyjádřit k té ubohosti, kterou vykadili naši čtyři oficiálně nejvyšší představitelé poté, co se ministr kultury setkal na půdě svého ministerstva s dalajlámou. Zkratka „snad sladíte svá slova s činy“ je to nejpotupnější, čeho jsme se mohli dočkat.

Na hradě zcela jistě jásají, Sobotka, Štěch a Hamáček ale mají zamotané šišky. Oni ten prodejný, v podstatě mnichovský dokument podepsali, protože je hrad psychologicky zaskočil a zastrašil, ale v hloubi svých temných duší vědí, že skočili na lep a jejich malost jim velela ponížit nejen sebe, ale i celou zemi.

Naštěstí se vlna odporu proti ubohosti našich představitelů dostavila a jsem přesvědčená, že potupa z Číny, která dorazila dnes, nenechá většinu myslících občanů lhostejných. Aktivisté zřejmě nabídnou nejrůznější formy protestu, které jsou účinné tehdy, když je občané podpoří. Jedna z nesmírně účinných forem nesouhlasu je i jasné vymezení sebe sama, jasné sebevědomí a zřetelná sounáležitost se všemi, kteří se postaví proti valícímu se nebezpečí. Je to mentální práce a je stejně hodnotná, jako účast na nějakém protestu. Odedávna tento způsob mentálního úsilí funguje i v náboženském životě a je obohacující vědět, že každý může přispět svojí troškou do mlýna, i když se mu jeví, že nemůže.

Není mým zvykem odkazovat na mé dřívější články, ale v tomto případě si dovolím odkázat na blog pojednávající o historii Tibetu v dobách čínské kulturní revoluce, která probíhala před pár desítkami let. Je to šílený svět a i když se v současnosti Čína mění v oblasti byznysu, v oblasti lidského soužití a lidských práv je v ní teror všeobecně přijímaný. Na to bohém z Bohemie nemá. Jedná se o blog http://olgapavlikova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=501410

Autor: Olga Pavlíková | středa 26.10.2016 10:06 | karma článku: 15,68 | přečteno: 407x