Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze ve zdravotnictví budou, když se lidé přeorientují na zodpovědnost za své zdraví

Dnešní debata v Otázkách Václava Moravce se týkala problematiky dostatečného množství financí ve zdravotnictví pro současnost i pro budoucnost.

Vláda i opozice mudruje, zda odvozovat příjmy zdravotních pojišťoven dle zákonem stanovených procentních bodů v návaznosti na HDP nebo na průměrné mzdy a jak zajistit dostatek financí ve zdravotnictví v případě hospodářského propadu. Kromě zvyšování odvodů pracujících občanů či firem však neexistuje žádné humánní řešení.

Lidé jsou od miminek vychováváni k naprosté závislosti na medicíně. Svět a poznatky ve všech oborech se vyvíjí a toto platí i pro medicínu. Po válce byly matky vedeny k tomu, aby nekojily a naopak používaly umělou výživu, a to z medicínských důvodů (ani nevím jakých). Špenát cpaly do dětí všechny jídelny kvůli železu, které však v něm téměř není (je v kopřivách, ze kterých se dříve na venkově jarní špenát připravoval). Miminka dostávala k pití ovocné šťávy, které jim způsobovaly exémy, prý jim matky musí dodat vitamíny. Na každé sebe běžnější nachlazení lékaři předepisovali antibiotika (často se vymlouvali na tlak rodičů), a tak došlo k utužení odolnosti virů a bakterií vůči těmto léčivům a dnes se stává, že pro pacienta s virovým onemocněním se obtížně hledá účinný lék a pokud onemocní příště, možná už pro něho nic nenaleznou. Moji 95-leté ležící matce se lékař snažil odebrat krev z důvodu její chudokrevnosti. Potýral ji spousty pokusy o vpich do žíly, až jsem ho musela zastavit a upozornit ho, že i s tímto celoživotním nedostatkem se dožila takto vysokého věku a případné železo by jí pouze ucpalo střeva. Před pár měsíci mi oční lékařka na blbý zánět spojivek předepsala cosi s kortikoidy. Když jsem si přečetla příbalový leták, který uváděl, že i slepota je po aplikaci možná, zůstal mi rozum stát. Dalších příkladů nezdravé závislosti na medicíně je přehršel, kdo je zdrženlivý a ostražitý, ví své.

Není úmyslem tohoto blogu házet špínu na lékaře. I oni jsou produktem doby a většina z nich pečuje o pacienty jak nejlépe dokáže. Jenže podstata problému je, že souvislostí, které se týkají nemocí, je tolik, že je lékař není schopen všechny pojmout, propojit a vyřešit. Specialista na cukrovku ví, jak si má pacient dávkovat inzulín, ale neřeší, kde se ta cukrovka vzala a proč vznikla. Ministr Vojtěch dnes u Moravce sdělil, že máme asi milion cukrovkářů a za dvacet(?) let jich prý bude dle statistik 1,3 milionu. My jsme tedy nastaveni tak, že akceptujeme nárůst nemoci a spekulujeme, jak zajistit na její léčbu peníze, namísto abychom hledali cesty, jak nemocnost snižovat. Když se debatuje o onkologických onemocněních, společnost stejně tak akceptuje, že tuto nemoc prodělá čtvrtina, pak polovina a nakonec téměř celá populace. Je toto normální uvažování?

Současná medicína se docela dost orientuje na prevenci v podobě testů, které mají odhalit ranné stádium nemoci. Je to malý pokrok. Velký pokrok nastane, až se lidé budou přirozeně starat o své zdraví odmala. Střevíčky na jehlácích dámy zkrátka odmítnou, aby jim ve zdraví sloužily nohy po celý život. Sladkosti si lidé dopřejí ve svátek, nikoliv ke každé svačině. Zaměstnavatel, který bude hledat zaměstnance odolného vůči stresu žádného nenalezne, uchazeči jednoduše takové podmínky odmítnou. Nějakou formu každodenního pohybu si každý člověk pro sebe nalezne a bude se jí s chutí věnovat. Takový obyčejný a normální přístup ke zdraví, jenže dnes aby jeden prstíčkem hrabal, špendlíčkem kopal.

Rozhodně jsem zastáncem toho, aby lidé, kteří si vědomě ničí zdraví, tedy např. kuřáci, alkoholici, drogově závislí, závislí na přejídání a jiní, byli povinni si na svou budoucí léčbu připlácet zdravotní pojištění.

Cesta ke zdraví zkrátka není přes doktory, ale přes rozumný životní styl a veselou mysl.

Autor: Olga Pavlíková | neděle 24.3.2019 15:34 | karma článku: 16,32 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Olga Pavlíková

Kdo se nechová jako zrůda, mezi nás nepatří

Ano, průpovídku z totality „kdo nekrade, okrádá svou rodinu“ jsme povýšili v naší slavné demokracii na novou úroveň, tedy pardon, level.

23.11.2019 v 12:50 | Karma: 44,59 | Přečteno: 7308x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Prý segregace romských dětí

Josef Mačí, dle profilové fotky reportér mladík, chytrý ovšem zjevně nikoliv. Do Česka se podle něho potichu vrací segregace.

14.11.2019 v 10:51 | Karma: 44,77 | Přečteno: 3610x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Zájem o eutanázii svědčí o povrchnosti a prázdnotě současné doby

Odkaz na obšírný blog Marka Váchy k tématu eutanázie, který mne přiměl k napsání těchto několika řádků, uvádím v závěru článku.

2.11.2019 v 13:52 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Co všechno může vzejít ze zvráceného genderu

Genderem a zřejmě i rozvodem duševně ochořelá matka rozvrátila život svému dítěti. Podle ní „strašidla žerou pouze chlapečky“, takže její sedmiletý synek nenamítá, když ho obléká jako holčičku, protože nechce být sežrán

29.10.2019 v 12:22 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1401x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Život na pavlači není řešení

Na jedné straně jsme utvářeni konzumním způsobem života k nekonečné spotřebě, na druhé straně jsme přesvědčováni tou nejhloupější částí lidstva k přijímání naprosto scestných ideologií typu genderismus, multikulturalismus,

22.10.2019 v 12:53 | Karma: 19,88 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik