Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odchod do důchodu v 50 nebo 100 letech?

Politici se jako obvykle přetahují nesmyslnými argumenty buď pro totálně sociální konejšení svých občanů nebo pro jejich totálně asociální odírání.

Nejde přitom vůbec o hledání nějakého zlatého středu. Jde o to, aby lidé věděli, že pracovat má smysl nejen pro společnost, ale i pro ně samotné. Dále jde o to, aby pracující chodil do práce rád, tj. aby byl se svým pracovištěm sžitý, cítil se na něm dobře a věděl, že není otrokem, ale součástí nějakého pracovního týmu a tým si je vědom jeho potřebnosti. Všechny ty ptákoviny o lidech ve věku 50+, matkách s dětmi, absolventech jsou reálie nikoliv z nějakých pragmatických důvodů, ale proto, že politici sežerou jakoukoliv přiblblou argumentaci o tom či onom, začnou tyto skupiny považovat za ohrožené, případně se pokouší produkovat nesystémovou podporu vybrané části populace, namísto aby se snažili společenské klima udržovat v rovnováze a především nebrzdit ekonomiku nejrůznějšími regulacemi a ovlivňováním trhu buď z toho důvodu, že jsou na tom finančně zainteresovaní, nebo častěji je jejich rozhled na úrovni slepičiho mozku.

Co ve věci odchodu do důchodu mohou politikové? Vadit se o roky, kdy má jít občan do důchodu, tj. neustále ho stresovat, aby počítal, že možná za deset, pokud se tak dohodne tato garnitura, ale možná za třicet, protože nastoupí garnitura nová a ta vše otočí naruby?

Člověk má pracovat přiměřený čas a přiměřeně se opotřebit, aby na důchod měl nárok. Jiný čas odpracuje ten, kdo začne pracovat ve dvaceti a jiný ten, kdo studuje, pak ještě studuje a zase studuje a prakticky začne přispívat společnosti kolem  pětatřiceti. Základem pro nárok na odchod do důchodu by měly být odpracované roky, a jediné, co by v tomto měli politici zohledňovat, by měla být fyzická, resp stresová náročnost profese.

Jenže i fyzickou a stresovou náročnost profese lze částečně kompenzovat životosprávou, tedy péčí o zlepšení kondice občanů. A v tomto mohou politici udělat hodně podporou osvětové a vzdělávací činností a vytvořit takové společenské klima, aby kvalitní životospráva byla samozřejmostí jak ze strany zaměstnaných, tak ze strany zaměstnavatelů. Namísto inkluze z úchylácké dílny neomarxistů věnovat pozornost regeneraci přetěžovaných částí těla, ať se jedná o těžkou fyzickou práci nebo o bušení do klávesnice. Co se týče stresu, je opět módní považovat stres za samozřejmou součást pracovního procesu a tak zaměstnavatel vesele stresuje, zadává zmatečné pokyny a požaduje jejich precisní plnění a přitom vše jde i bez stresu, je-li v pracovním procesu odbornost a úcta k zaměstnanci. 

Já vím, jakmile se politici na něco zaměří, už jsou nastartovaní lobbyisté, kteří jsou sto veškeré dobré úmysly zvrátit ve svůj prospěch a přesvědčovat občany, že právě jejich produkty jsou pro zlepšení kondice nezbytné. Takže to zpřesním: novým vyučovacím předmětem by měla být na všech stupních škol osvěta o zhoubnosti lobbyingu a výuka o tom, jak ho nevpouštět do života. Byl by pak ještě někdo v politice? Ano byli by tam slušní lidé a ti by zpracovali téma odchodu do důchodu srozumitelně, věcně a bez postranních tlaků.

Poznámka na závěr zní: má nějaký smysl prodlužovat věk občanů, aniž jsou oni schopni plnohodnotného života? Moje odpověď zní nemá. Prodlužování věku lidí je další bláznivý mýtus a se štěstím člověka nemá nic společného. Představa, že já-já-já tady budu furt a všemu navzdory, je pouze znakem primitivní nenasytnosti.

Autor: Olga Pavlíková | pátek 26.8.2016 13:43 | karma článku: 39,80 | přečteno: 4405x
  • Další články autora

Olga Pavlíková

Gréta a kýbl exkrementů

Gréta pluje jachtou s tatíkem Svantem a dalšími třemi cestujícími do New Yorku, aby mohla v září vystoupit na klimatické konferenci OSN.

16.8.2019 v 10:19 | Karma: 41,40 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Kampaň proti kampaním

Třeba kampaň proti kůrovci, jak se můžeme dočíst na idnes dnes. Kampaň za duhu nebo proti duze – kterou podpořit? Kampaň za přijímání migrantů nebo proti – co je správné? Kampáááň za Bureše nebo proti?

13.8.2019 v 11:38 | Karma: 11,08 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Úcta ke stáří?

Je stáří nějaká zásluha, které má být vyjadřována zvýšená úcta? Byť život toho staříka či stařenky moc úctyhodný nebyl?

8.8.2019 v 16:47 | Karma: 19,34 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Můj příspěvek k budoucím volbám prezidentů

Jak jsme již zažili na vlastní kůži, resp. poučili se v dějinách naší země, prezidentem republiky může být filozof i velký darebák a volba ať z vůle parlamentu, nebo z vůle lidu, vůbec nezajišťuje, že se bude jednat o kvalitního

26.7.2019 v 13:11 | Karma: 16,60 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Co ještě předloží reklama? Co na to politicky korektní vůdcové? Nic!

„Vydělávej 48 000 Kč denně a šukej v prachách. Díky této metodě vyděláš kupu peněz a k tomu ojedeš každou kočku. Žádná ti nedá pokoj, když ...“

24.7.2019 v 16:31 | Karma: 25,10 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik