O fanatismu

Před několika dny mi připlul hromadný mail se závěrem, který nekteří pisatelé rádi používají: "kdo vymaže tento text, aniž by ho poslal dál, ten se podílí na pasivitě, která dovoluje, aby problémy narůstaly". Text jsem dál neposlala, protože byl jednostranný, ale pasivní nejsem, tož je tu tento článek.

Ve zmíněném mailu autor upozorňoval na pasivitu  mírumilovných muslimů a myslím, ža tato část jeho úvahy je správná, byť tito muslimové jsou úplně stejní jako mírumilovní Němci, Japonci, Číňané, Rusové, Rwanďané, Srbové, Afgánci, Iráčané, Palestinci, Somálci Nigerijci, Alžířané a mnozí další (výčet národů je citací zmíněného textu), historie kterých je v určitém čase nevábná a děsivá. Dále následoval realistický výčet hrůz, kterých jsou schopni radikální islamisté a následující závěr (cituji): "musíme dávat pozor na jednu skupinu, která se počítá na fanatiky, kteří ohrožují náš způsob života. Žádná města ani minarety v Evropě, pokud nebude stejný počet katolických kostelů v arabském světě a také stejné množství katolíků"

Máme tu tedy fanatiky radikální islamisty a zase jiné fanatiky, kteří chtějí katolické kostely tam, kam nepatří. To je pořád oko za oko, zub za zub. Pan katolík nedohlédl, že dějiny už se někam posunuly.  Pouze odkrývá, jak je bezradný. Výhrůžky, přetahování, násilí neposouvají svět kupředu, naopak brzdí a deformují. 

Je nějaké řešení? Ano, všechno má řešení (díky, Jarmilko, profesní kolegyně), záleží na tom, kam upneme své úsilí. Radikální islamisté žijí ve svém světě a jsou plně do něho vtažení, ve zkratce se tomu říká, že mají vymyté mozky. Co dělá ostatní svět proto, aby tito lidé mohli konfrontovat to dobré z naší cdivilizace s tím špatným, v čem žijí? Ostatní svět dělá toto: dští na ně oheň a síru (mimochodem totéž, čím přispíváme u nás Cikánům, ale o tom jindy); předkládá jim naši lascivní a urážlivou pseudokulturu; bezskurpulózní hrabivost; touhu po bezpracném zisku; drancování chudých zemí a další neméně vábné ideje tzv. západního světa. Nedivím se islamistům, že je tyto hodnoty nepřitahují a snadno se nechají využít pro kruté útoky. Pokud tzv. západní svět zaujme lidi islámu porozuměním pro jejich důležité hodnoty, nebude si nárokovat to, co mu nepatří a nabídne mu důstojné soužití, bude po ftákách. Chce to však západní svět?

Autor: Olga Pavlíková | sobota 2.8.2014 9:16 | karma článku: 8,07 | přečteno: 391x