Můj příspěvek k budoucím volbám prezidentů

Jak jsme již zažili na vlastní kůži, resp. poučili se v dějinách naší země, prezidentem republiky může být filozof i velký darebák a volba ať z vůle parlamentu, nebo z vůle lidu, vůbec nezajišťuje, že se bude jednat o kvalitního

reprezentanta.

V případě parlamentních taškařic se jednalo o účelové kalkulace parlamentních stran  „co z toho budeme mít“, v případě lidového hlasování se jednalo na jedné straně o opilost lidu populismem i lhářstvím a na druhé straně o hledání východiska z nabídky „co je horší“.

A tak si myslím, že je čas na změnu. Co takhle vybrat losem z celého národa např. 10 občanů příslušného věku a zdravotního stavu, popsat jejich životopisy, představit je národu v diskusích a vyzvat voliče, aby vybrali toho, kdo je nejvíce zaujal? Předpokládám totiž, že by se  mezi těmi 10 občany našli nejméně dva normální lidé (možná i více) a tak by ta volba prezidenta nebyla nijak dramatická. Náš systém vlády je, zaplaťpánbu, neprezidentský a hlavní role prezidenta je důstojná reprezentace, umění naslouchat a umění motivovat vládnoucí představitele i lid k morálce. Pak by ještě nebylo od věci, aby prezidentovy poradce nedělali jím vybraní darmošlapové a jeho přicmrdovači, ale tým odborníků vzešlý z výběrového řízení, pro něž by kriteria výběru nastavili např. ústavní soudci.

Dle https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dominik-hasek-hokej-sport-politika-volby-prezident.A190726_095942_domaci_linv se na kandidaturu na prezidenta chystá Domináror, no a v případě, že by se utkal s Drahošem, by měl reálnou šanci na vítězství i díky mému volebnímu lístku, tak děsivé to je. Co vy na to?

Autor: Olga Pavlíková | pátek 26.7.2019 13:11 | karma článku: 16,60 | přečteno: 806x