Evropa patří Evropanům, řekl dalajláma

Nepřekvapilo mne, že to řekl. Je to člověk, který nepotřebuje mazat nikomu med kolem huby ani se před nikým klanět. Je to hloubavý a výjimečný tvor myslící na dobro společnosti nejen v současnosti, ale i v budoucnosti.

Účastnil se výroční konference v Malmo nějaké švédské charitativní organizace. Běžný vlezdozadelník by přizpůsobil svůj projev na takové konferenci nic neříkajícími kecy o záslužné činnosti organizace a nedovolil by si žádným způsobem polemizovat s jejím směřováním. Dalajláma se však vyslovil velmi originálně, přitom velmi slušně a uvážlivě. Uvedl, že běžencům má být poskytnuta pomoc, mají být vzděláváni, ale s vědomím, že se vrátí obnovovat své země. Žádný atak na běžence, kteří do Švédska dorazili a získali v něm pobytové právo, ale důsledný pohled do budoucnosti. Nechť se tedy v této pohostinné zemi vzdělávají, ale nikoliv proto, aby si ji přetvořili ke svému obrazu, ale aby se naučili hospodařit a kultivovali svou mysl a aby se nadchli pro myšlenku vrátit se mezi své, předávat jim své znalosti a zkušenosti a podíleli se na rozvoji své země.

Nevím, jak pochopili členové příslušné charitativní organizace dalajlámův proslov. Zda se rozhodnou zaměřit se na přípravu běženců k návratu domů s potřebnými znalostmi, nebo zda budou pokračovat v bezbřehém nalejvání prostředků svých poplatníků do lenošících a z nicnedělání nebezpečných individuí. Každopádně doufám, že když se tato zpráva dostala do českých novin, dostane se i v hojném počtu do švédských domácností, aby měli o čem přemýšlet.

Dalajláma bude pokračovat v návštěvě Evropy, v plánu má Nizozemí, Německo a Švýcarsko. Lze očekávat, že podobné příspěvky pronese i v těchto zemích a uvidíme, jakou odezvu vyvolají. Zdravím, dalajlámo a děkuji.

Zdroj: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/483349-evropa-patri-evropanum-migranti-vratte-se-domu-a-obnovujte-sve-domovy-vyzval-dalajlama.html

Autor: Olga Pavlíková | pátek 14.9.2018 13:52 | karma článku: 38,54 | přečteno: 1436x