Demokracie jako pojem, který se dá jakkoliv ohnout

  Slovníkový výklad pojmu demokracie je forma vlády, na které se všichni občané rovně podílejí - přímo nebo nepřímo skrze volené zástupce – na navrhování zákonů, kterými se řídí jejich společnost (démos – svobodný občan,

kratos – vládnout).

Když to vezmeme doslovně, i loupežník, podvodník, úplatkář, komanč, fašoun či mentálně deformovaný občan patří do kategorie „všichni občané“, tudíž, když si takový člověk umane, že i on má právo řídit společnost v zastupitelské formě demokracie, vlastně by mu to spoluobčané měli umožnit. Jistě čtenář cítí, že takovýto výklad je absurdní. Když se ale k moci derou zcela prokazatelní loupežníci, podvodníci, úplatkář, komanči, fašouni či mentálně deformovaní lidé, kteří se odvolávají na demokracii, jakoby slůvko demokracie bylo kouzelný proutek – kdo ho použije, je pod jeho ochranou. Už málokdo řeší, že osoba, která se prohlásí za demokrata, jím vůbec není a pouze si prostřednictvím tzv. demokracie jde za svým hanebným cílem.

Nedemokratický brusel je vyšší úrovní zneužívání pojmu demokracie. Tam je totiž demokracie absolutně nežádoucí, vždyť eurokomisaři nesmí hájit zájmy zemí, ze kterých jsou vysíláni, ale zájmy brusele, kterou ovládá pár prachpodivných nastrčených person, jakýchsi černých koňů nejmocnějších korporací.

Demokracie je absolutně profláknutý pojem. Může snad existovat ve společenstvích, kde si lidé vidí do talíře, vědí, že spolu chtějí vycházet, chtějí mít slušnou životní úroveň a je jim jasné, že toho mohou dosáhnout pouze tenkrát, když je budou řídit takoví, kdo mají dost zkušeností, dobrý vztah k lidem a umí vzít za práci. Všechno ostatní je lhaní o demokracii a zneužívání tohoto zprofanovaného pojmu.

Autor: Olga Pavlíková | úterý 6.3.2018 16:43 | karma článku: 22,16 | přečteno: 586x