Článek proti válce

V páteční příloze Lidových novin je zveřejněna smutná reportáž "Matky na vartě". Matky, jejichž synové utrpěli těžká zranění v bojích na východní Ukrajině, žijí na podlahách nemocnic a za hlavami postelí svých synů.

Synové mají průstřely těl, jsou bez končetin a jsou ponechání napospas. Kromě jejich matek a kromě základní lékařské péče jsou obklopeni beznadějí. Stát jim nepřidělí žádnou penzi, dokondce žádné prostředky na současnou obživu, natožpak na protézy, nemají žádnou budoucnost. Někteří mladí nevojáci, vesměs naverbovaní do války bez vlastní vůle, vnímají prožitý boj tak, že byli nasazeni na špinavou práci a posléze armáda těžila, resp. v některých případech i zmařila jejich zdařilou akci. Verbuňk jim dal volbu: buď vojna, nebo vězení.

Tak vypadá válka. Plebs vykoná to nejhorší, generál strategicky rozhoduje, zákulisní hráči kalkulují, kde bude zisk.

Každý člověk, který se dostane do rozhodující situace, zda podpoří válku, by měl vážit, zda opravdu vidí svůj životní příběh v roli zabíječe jiných obyčejných lidí. Tato rozvaha by měla být vždy primární a k této rozvaze by měly být vedeny i děti. Přirozený pud obrany je součástí takové rozvahy. Kdo je ohrožen, má právo se bránit. Války však rozdmýchávají zcela jiné struktury, než obyčejní lidé a pak jsou jen využívány jejich pudové reflexy, uměle stupňovány jejich vášně a nenávist.

Nezbývá mi, než částečně souhlasit s Václavem Klausem (málokdy se tak stává), že válka na Ukrajině nevznikla primárně jako vnitřní konflikt, nýbrž jako reakce na západními mocnostmi podporovanou vzpouru na Majdanu za Janukovyčovo odmítnutí sbližování Ukrajiny s EU. 

Současný svět je velmi složitý, rozhodující vládnoucí skupiny si však nepřipouštějí, že nejsou mentálně ani zkušenostně vybaveny k tomu aby, do svých rozhodování zakomponovaly všechny souvislosti, které jsou s jejich záměrem propojeny. Západ se vůbec nezabýval a nepochopil mentalitu Putina ani Ruských občanů, stejně tak Ukrajinců ani Rusů ve východní části Ukrajiny, nepochopil (či možná pochopil a záměrně podporuje nesoulad) a nepřipouští si, že spoušť v arabském světě je důsledkem světovládné politiky západu (a také Ruska). Evropská unie coby smečka vymatlanců, řeší, že až zavede taxíky bez řidičů a drony bez pošťáků, zaměstná tyto profese např. v sociálních sítích (nepředstavitelný debilismus), kapacitu na smyslupnou účast v ukrajinském konfliktu však nemá, vůdci EU jsou úplně mimo.

Nemůžeme očekávat, že se vládnoucí struktury začnou chovat jinak. Naopak můžeme očekávat, že v rámci zachování svých výdobytků budou agresivnější a nepředvídatelnější. Moudrost ale může zvítězit mezi obyčejnými lidmi, pokud se na celém světě propojí a odmítnou válčit.

Autor: Olga Pavlíková | pátek 21.11.2014 13:35 | karma článku: 21,12 | přečteno: 770x