Český překlad auditní zprávy Evropské komise k prvnímu premiérovu střetu zájmů je hotov

Tato zpráva neposkytuje žádný prostor k jakémukoliv jednání o její podstatě, pouze lze ještě handrkovat o výši neoprávněně čerpané finanční částky, která je ve zprávě uvedena, říkají tomu korekce.

V závěru článku, který poskytuje celé znění zprávy EK https://www.seznamzpravy.cz/clanek/exkluzivne-bili-kone-potapeji-andreje-babise-85828?dop-ab-variant=0&seq-no=2&source=hp&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null uvádějí, že Česká republika ještě může „pokuty“ za špatné rozdělování fondů díky korekcím zmírnit a tím trochu ulevit daňovým poplatníkům, na jejichž bedra má dopadnout premiérův střet zájmů.

Opravdu si Češi nechají tímto způsobem kálet na hlavy? Bureš podvádí zákon o střetu zájmů a udržuje Agrofert v chodu především prostřednictvím finančních transakcí (půjčkami od bank a hrazením svých pohledávek prostřednictvím finančních prostředků získaných z dotací), ale jeho podvody budou hradit daňoví poplatníci?

Politologové a další odborníci předpokládají, že k handrkování/korekcím je ještě nějaký prostor a nabádají, aby ho čeští úředníci s pečlivostí řádného hospodáře využili. Jenže za tímto nasměrováním se ztrácí jádro věci. Jádrem je jeden podvodník se svým štábem právníků a přisluhovačů ovládající komplex firem sdružených pod Agrofertem. Tento komplex má nějakou hodnotu, která rozhodně převyšuje hodnotu pár stovek milionů, resp jednotek miliard, které bude ČR povinna vrátit nebo nečerpat z rozpočtů evropských fondů. Proč nepoukazují odborníci na právo a ekonomiku na možnosti, které zajisté existují, jak uchránit daňového poplatníka před placením podvodů svého tč. premiéra? Pravda, mnozí z jeho voličů by měli nést odpovědnost za to, že ho do této pozice vynesli a léta podporovali svými hlasy, jenže když dojde na lámání chleba, v tomto případě třeba k celonárodní sbírce na Bureše, žádný z nich se k němu hlásit nebude.

Odsouzení premiéra za podvody a zabavení jeho majetku ve spravedlivé výši je jasná cesta, jak uchránit daňové poplatníky. Méně jasná je samozřejmě v prostoru, kde má Bureš téměř vše podchycené svou klakou. Bude to chtít vztyčené hlavy občanů, aby se nenechali uchlácholit pár haléři usmlouvanými v rámci korekcí a aby se domohli práva jak v tom, kdo je povinen platit Burešovy pokuty, tak v tom, že za podvody takového rozsahu přísluší náležitý trest.

Autor: Olga Pavlíková | středa 8.1.2020 12:06 | karma článku: 29,57 | přečteno: 1052x