Brexit je taková současná babylonská věž

Malý příklad babylonu: Václav Hořejší, páteční Lidovky, „Šaríja v zemích bílého muže?“, citace: „…hlas lidu, který zněl ústy jednoho myslivce (jinak slušného člověka a praktikujícího katolíka) doslova takto: všechny je postřílet“ 

Příběh babylonské věže podle Genesis 11,1-9 CEP: „Celá země byla jednotná v řeči i v činech. Když táhli na východ, nalezli v zemi Šineáru pláň a usadili se tam. Tu si řekli vespolek: „Nuže, nadělejme cihel a důkladně je vypalme.“ Cihly měli místo kamene a asfalt místo hlíny. Nato řekli: „Nuže, vybudujme si město a věž, jejíž vrchol bude v nebi. Tak si učiníme jméno a nebudeme rozptýleni po celé zemi.“ I sestoupil Hospodin, aby zhlédl město i věž, které synové lidští budovali. Hospodin totiž řekl: „Hle, jsou jeden lid a všichni mají jednu řeč. A toto je teprve začátek jejich díla. Pak nebudou chtít ustoupit od ničeho, co si usmyslí provést. Nuže, sestoupíme a zmateme jim tam řeč, aby si navzájem nerozuměli.“ I rozehnal je Hospodin po celé zemi, takže upustili od budování města. Proto se jeho jméno nazývá Bábel (to je Zmatek), že tam Hospodin zmátl řeč veškeré země a lid rozehnal po celé zemi.

Příběh brexitu: Celá EU byla jednotná v řeči a činech. Rozšířila se i na východ. Tu si řekli vespolek: „Nuže, postavme si v Bruseli nebetyčné sídlo ze skla a betonu, osídleme ho skvěle placenými pomahači, sevřeme všechny příslušníky EU našimi zákony, které stvoříme - Mojžíš přece také svévolně vytesal do kamene své desatero a jak se proslavilo jakož i prosadilo! I my tak dosáhneme moci a slávy, která se bude nebe dotýkat. I sestoupil Hospodin, aby shlédl Evropskou unii i její úsilí, které synové i dcery lidští budovali. Hospodin pak řekl: „hle, jsou jeden lid a všichni se podřizují jednomu diktátu. A toto je teprve začátek jejich díla. Pak nebudou chtít ustoupit od ničeho, co si usmyslí provést. Nuže, sestoupíme a zmateme jim tam řeč, aby si vzájemně nerozuměli“ I vznesla Británie vůči EU své reformní požadavky, ale nebyla vyslyšena, neboť nepožádala o podporu jiné evropské státy, jakož ani nepochopily jiné evropské státy, že se vyskytla šance na potřebné změny, a tak došlo ke zmatení jazyků. Nuž Britové vypsali referendum o setrvání v Unii a dezorientovaní voliči se přiklonili k brexitu. Mimořádně neřešitelného úkolu dojednat mezi EU a Británii přiměřené podmínky pro ukončení členství v EU se ujala paní Mayová, horlivá úřednice, nicméně bez vyjednávacích schopností se svými oponenty a naopak krotká vůči přesile vyjednavačů EU. Zmatení jazyků Hospodinem seslané však již prostoupilo celou Británii a celý svět jen zírá, jak osobní ambice důležitých politiků válcují celý proces. Zírá i EU, která si na jedné straně mne ruce, jak se ta kdysi tak tradiční, obdivuhodná země trapnými rozmíškami shazuje a znejisťuje své občany, na druhé straně však tuší, že tyto události ovlivní další fungování celého evropského společenství.

Zmatení jazyků je však i v Unii už dokonalé. Francouzský panáček Macron hraje hru o bruselské železné pěsti, maďarský gróf Órbán hřímá o nezávislosti a v každé členské zemi jsou ultra levicoví i ultra pravicoví nesmlouvaví a nesmiřitelní zastánci

Proč uspěl Mojžíš, ale EU je za kašpara? Mojžíšovou zásadní snahou bylo nalézt pro svůj lid takový kánon, který mu dá mravní základ a ten pomůže překonat tomuto lidu všechny nástrahy putování po poušti. Snahou nevolených politiků EU je však nesmyslná babylonská věž, která si zmákne i toho Hospodina. Jenže nezmákne.

Citace z Genesis viz  https://cs.wikipedia.org/wiki/Babylonsk%C3%A1_v%C4%9B%C5%BE

Autor: Olga Pavlíková | sobota 23.3.2019 12:49 | karma článku: 13,73 | přečteno: 350x